A CEU rektora: Egy pisztolyt szorítanak a fejünkhöz

Budapest, 2016. szeptember 2. Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem (CEU) rektora átveszi kinevezési okiratát Áder János köztársasági elnöktõl (j) a Sándor-palotában 2016. szeptember 2-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Újhelyi István MSZP-s Európa Parlamenti képviselő Facebook-oldalán lehetett élőben nyomon követni a ma, az EP-ben megrendezett CEU-konferenciát. Michael Ignatieff a CEU rektora az egyetem jövőjéről és a magyarországi helyzetről, a törvényről és szabad oktatásról beszélt a legnagyobb frakciók képviselőivel, vezetőivel.

A frakciók egységesen elítélték a Fidesz által gründolt – az oktatás szabadságát és ezáltal az ország jövőjét súlyosan veszélyeztető törvényt.

Újhelyi a Facebookon közzé is tette az előadás leiratát, amit itt el is olvashat – mi a kivonatot közöljük.

 

Sabine Verheyen, az Európai Néppárt (EPP – melynek egyelőre a Fidesz is tagja) szerint az Orbánék által megírt és elfogadott törvény az oktatás szabadságán túl, alapvető szabadságjogokat is veszélyeztet. Elmondta, hogy a „nyíltságot és toleranciát hirdető CEU értékei azonosak az EPP értékeivel is.”

Hozzátette: „Az Európai Bizottság vizsgálja az ügyet, és ha úgy döntenek, a magyar kormánynak kötelezően változtatnia kell ezen a törvényen. Mi, a Néppárt tagjai folyamatos figyelemmel követjük a helyzetet, hiszen ez nem csak az EU-ról szól, hanem szélesebb fontossággal és erővel bír.”

Michael Ignatieff a CEU rektora szerint 1945 óta ez az első alkalom, hogy egy szabad egyetemet egy európai állam bezárjon. Ignatieff európai képviselők előtt elmondta; a törvény alapvető értékeket sért – több ponton alkotmányellenes is – ráadásul azt gyorsított eljárásban tárgyalta meg a Fidesz önmagával, előtte pedig nem egyeztetett az egyetemmel, nem volt párbeszéd.

Az egyetemre 120 országból érkeztek diákok, mely az egyik legerősebb ma Magyarországon, és pont emiatt a nemzetközi elismertsége miatt – jó hírünket is viheti a világban.

„Mi magyar intézmény vagyunk és amerikai is egyszerre, mint egy 2 útlevéllel rendelkező állampolgár.”

Hozzátette: „Az intézményünk mély tisztelettel viseltetik Magyarország iránt, ez mindig is így volt, lelkiismeretesen betartjuk a törvényeket. Azzal van probléma, hogy egyoldalúan törvényt módosítanak, hogy ellehetetlenítsenek minket, miközben mi hozzá szeretnénk járulni az akadémiai élethez Budapesten és azon túl.”

650 egyetem és 24 Nobel díjas is támogatta a CEU-t, tízezrek tüntettek, és a baloldali vagy semleges politikai csoportok, véleményformálók, közéleti személyiségek mellett számos jobboldali is kiállt mellettük.

„Európa támogatására szükségünk van, Washington támogat minket, ahogy Berlin is, sokan máshonnan is, most Brüsszel támogatását kérjük.”

Hozzátette: „2017. október 11-én lép életbe a törvény, ez egy ultimátum. Ha addig nem találjuk meg a rendezés módját, akkor bajban vagyunk

egy pisztolyt szorítanak a fejünkhöz.

Az biztos, hogy nem zárunk be. Folytatni fogjuk a munkát, minden esetben folytatni tudjuk a munkát. Megvannak a forrásaink és az elhatározásunk. Budapesten akarunk maradni, de bárhogy is alakul, bezárni nem fogunk.”

Az európai zöldek képviseletében megjelent Philippe Lamberts szerint a CEU bezáratására irányuló törekvések is bizonyítják, hogy a miniszterelnök az autoriter Oroszország felé vezeti Magyarországot.

Eközben itthon:

Kövér László visszautasította a „Lex CEU törvény eltörléséről” szóló szocialista törvényjavaslat tárgyalását, arra hivatkozva, hogy az sérti a „ház méltóságát”. – írta Facebook-oldalán Heringes Anita MSZP-s képviselő.

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!