Mégis köze lehet a Fidesznek az orosz cégnek továbbított adatokhoz? Megbénították a nemzetbiztonsági bizottságot.

Németh Szilárd és a fideszes képviselők határozatképtelenné tették a Nemzetbiztonsági Bizottság mai ülést s ezzel ellehetetlenítettek azt, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója tájékoztatást adjon, miért egy orosz céget vont be a kormány a mostani nemzeti konzultáció adatainak feldolgozásához.

Amit az eset kiderülése után le is kapcsoltak a nemzeti konzultációs oldalról.

Történt mindez közvetlenül azután, hogy Szél Bernadett, az LMP társelnöke az Alkotmányvédelmi Hivatal felé fordult azzal a kérdéssel: miként történt a kapcsolat kialakítása, valóban kihagyták-e a titkosszolgálatokat a kóddal kapcsolatos intézkedésekből.

Szél kérdése után Németh és a fideszes kör szó nélkül kivonult, így Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke kénytelen volt az ülést határozatképtelennek nyilvánítani.

Molnár Zsolt a történtek után úgy nyilatkozott, hogy a fideszesek a kód lekapcsolása után másodszor is minden kétséget kizáróan elismerték a komoly nemzetbiztonsági kockázatot azzal, hogy kivonultak. Molnár elmondta, hogy a bizottságnak egyébként jogában állt volna leállítani a nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva a teljes nemzeti konzultációs oldalt.

Így viszont más eszközökhöz is nyúlnak az ellenzékiek. A DK feljelentést tesz, az MSZP és az Együtt pedig Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez fordul. Valamint Molnár írásbeli kérdést is intéz Pintér Sándor belügyminiszterhez.

Időközben Péterfalvi Attila vizsgálatot is ígért a történtekkel kapcsolatban, melyről csak annak lezárása után ad csak tájékoztatást.

(kép: Breyer Gábor)

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!