A tekintélyes német lap is Orbán megfékezését sürgeti

A Der Spiegel német hírmagazin kommentárban foglalkozott Magyarországgal hétvégi számában.

Egyre szaporodnak azok a beszámolók, amik a határzárnál történő, nehezen bizonyítható rendőri túlkapásokról, agresszióról szólnak.

A hírek nem maradtak a határzáron belül: legutóbb az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet és a svéd Aftonbladet című lap arról számolt be, hogy a fáradt és a kormányzati gyűlöletkampány által felheccelt magyar rendvédelmi erők menedékkérőket bántalmaztak a szerb határszakaszon.

Mindezt a Belügyminisztérium hisztérikus „sorosozással” utasította vissza.

Hogy a brutalitásról szóló beszámolók mégsem csak puszta fantazmagóriák, azt igazolja a Der Spiegel cikke is – márpedig a lap nem mérhető össze egy rossz riposzttal.

A Rossz példakép című írásában Juliane von Mittelstaedt az ideiglenes műszaki határzár kiépítésével és bővítésével, illetve a jogi határzár szigorításával kapcsolatban kiemelte: mindez a megsértését jelenti a humanitásnak, amely nemrég még Európa alapértékének számított.

Mindegy, hogy csupán 536 regisztrált menedékkérő van Magyarországon, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök azt adja elő, hogy milliók ólálkodnak még Törökországban és a Balkánon, és ezt nem csak sok magyar hiszi el neki, a félelem Nyugat-Európa liberális társadalmait is elérte.

Magyarország így sajnos példaképpé vált a menekültpolitikában, és Orbánt, aki nemrég még számkivetett volt, a bajor CSU most ünnepli, és az európai szélsőjobb csodálja.

Való igaz, hogy Orbán hozzájárult a balkáni útvonal lezárásához, ami Németországnak is használt, de a magyar kormányfő célja az állításával szemben nem az uniós jog érvényesítése, valódi célja a nulla migráció, motivációja idegenellenes, stratégiája az eszkaláció – írta a Der Spiegel szerzője, kiemelve, hogy Európának nem Orbántól kell várnia, hogy védelmet nyújtson, mert Magyarországon a menedékjogot de facto megszüntették, a migránsokkal szembeni fellépést brutálissá tették, és elindult az európai értékek veszélyes eróziója.

Az EU-nak ezért a rendelkezésére álló legélesebb fegyverrel kell fellépnie Orbán ellen, jelesül a jövőbeni EU-s támogatások megállításával, különben mindannyian Orbánná válunk – tette hozzá.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!