Korózs: a Fidesz volt a tolvaj, a pénztárak nagy hozamot hoznak!

Hihetetlen, de igaz. Az bukta a nagyobbat, aki hitt a kormány javaslatának és megszűntette magánnyugdíjpénztári tagságát 2011-ben. A csaknem 3000 Milliárd forintnyi megtakarítás az államkasszában landolt.

A második Orbán-kormánynak 2010 végére, úgy fél év kormányzás után az a komoly problémája támadt, hogy lyuk kezdett nőni a költségvetésben: a gyorsan bevezetett egykulcsos adó és a társasági adócsökkentés miatt 600 milliárd forint hiányzott. Ráadásul az Európai Bizottság is túlzottdeficit-eljárást folytatott az ország ellen már 2004 óta, ez pedig lehetővé tette, hogy a kormány politikájába is közvetlenül beleszóljanak.

Ez nagyon zavarta a politikai  szuverenitására nagyon érzékeny Orbán-kormányt, ezért kellett valami megoldás. Nem kellett nagyon messzire nézni, az észt kormány ugyanis 2009-ben azzal előzte meg, hogy elszaladjon a költségvetés hiánya, hogy a magánnyugdíjpénztárakba kötelezően befizetett járulékokat az államkasszába irányították. Igaz, ők ezt csak ideiglenesen csinálták.-írta az Index. Nálunk más volt a helyzet.

Korábban egyéni számlákról volt szó a visszalépők esetében, vagyis az államosított vagyont mindenkinek egyénileg “felcímkézték” volna, a későbbi elszámolás érdekében. Ebből persze nem lett semmi, ahogy azt lehetett is sejteni. Hiszen ezt a pénzt nem azért vette magához az állam, hogy megóvják az adófizetők nyugdíj vagyonát, a “csúnya, gonosz” profit-orientált magánpénztáraktól, hanem azért, mert erre bizony szükségvolt és nem 20-30-40 év múlva. Persze akkor is hiányozni fog majd, de az még odébb van. Gondolkodjon majd rajta az akkori kormány, hogy azt az űrt mivel pótolják. Napjaink demográfiai folyamatai mellett ez csaknem lehetetlen feladat lesz.

Hogy finomak legyünk, át lettünk ejtve.

A témában Korózs Lajos, az MSZP szakpolitikusa tartott sajtótájékoztatót.
Mint mondta: „Ismét kiderült, hogy hazudott a Fidesz a magán-nyugdíjpénztárakról: a magánkasszák kiemelkedően magas, 8-9 százalékos hozamot produkálnak azoknak, akik nem dőltek be a Fidesz-kormány zsarolásának. Ez azt is jelenti, hogy az időskori biztonság elvesztésén kívül évente átlagosan csaknem százezer forintot bukik a Fidesz miatt mindenki, akit az Orbán-kormány 2011-ben arra kényszerített, hogy átadja az államnak a magán-nyugdíjpénztári megtakarításait”- hangsúlyozta Korózs Lajos az MSZP országgyűlési képviselője.
Hozzátette: Ma már tudjuk, hogy a Fidesz az ellopott pénzt eltőzsdézte. A magán-nyugdíjpénztárak viszont azóta is jól gazdálkodnak azok pénzével, akik nem hagyták magukat becsapni. Botka László és az MSZP nem azokat képviseli, akik a több tízmilliós limuzinokban ülnek, miközben ellopják a tisztességes adófizetők nyugdíj-megtakarításait! Mi azok mellett állunk, akik kiszámítható életre és időskori biztonságra vágynak.
Miért nem vagyunk meglepve?…

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!