Dopeman: „ Vége van az öltönyös, zsíros fejű megélhetési politikusok világának”. Az MSZP is a rappert támogatja az időközin. /Interjúk/

  • Nem gondolja, hogy az MSZP nem kifejezetten passzol az Ön stílusához?

Pityinger László : Higgye el nekem, én csak fiatal vagy régebb óta fiatal, de lendületes, innovatív emberekkel találkoztam. Örömmel vettem a támogatásukat. Nem a levegőbe beszéltem, amikor azt mondtam, mindenki támogatását várom, akik valóban képviselni szeretnék a választókat és változást szeretnének. Az MSZP részéről csak olyan emberekkel találkoztam, akik elkötelezettek és harcra készek. Már az első megbeszéléskor világos volt, hogy ez a párt egyáltalán nem olyan, mint amilyennek sokan képzelik. A velem kapcsolatban álló emberek fiatalok, éretten gondolkodó politikusok. Ők is azt gondolják, amit én: vége van az öltönyös, zsíros fejű megélhetési politikusok világának. Az emberek elfordultak a politikától, de ez csak azért van, mert úgy érezték, hogy a megválasztott képviselők, megválasztásuk után cserbenhagyták őket. Én a nép nyelve és füle leszek. Meg akarom nyerni az időközit, mert úgy érzem, ezzel visszaadhatok valamit annak a kerületnek, azoknak az embereknek, amitől, akiktől az életemet kaptam.

  • Van már programja? Mivel kívánja meggyőzni a választókat?

Dopeman: Az én programom végtelen egyszerű és világos. KÉPVISELŐ szeretnék lenni. Olyan ember, aki nem tűnik el a megválasztása után. Ez a körzet többszörösen terhelt. A lakók egy része mélyszegénységben él. Sok az idős, beteg ember. Azért kívánok politizálni, hogy minden itt élőt képviselhessek. E mellett természetesen készül olyan cselekvési terv, ami programként értelmezhető. Ezt majd személyesen mondom el a választóknak, amikor egyenként, lakásról lakásra járva felkeresem őket. Egy önkormányzati körzetben nagyon nehéz felvenni a versenyt a fideszes ígérgetéssel, hogy járda lesz, meg kutyafuttató esetleg ingyen sör. Mi csakis olyat ígérünk majd, amit biztosan meg is tudunk valósítani. Ha a Fidesz ennyi év alatt semmit nem tett a kerületi lakosokért, akkor miért hinne nekik bárki is? Hiába ígérnek fűt-fát, elvesztették a hitelüket. Egy önkormányzatnak nem csak az a feladata, hogy különböző városi negyedeket építsen át. A népképviselet lenne az első számú cél. Ez eddig nem volt. Ezért vagyok most jelölt. Tudok tenni, ismerem az embereket és Ők is engem. Nem játszom a rózsalovagot. Nem vagyok az, de ígérhetem: a végsőkig harcolok majd bárkiért a körzetben, aki hozzám fordul segítségért.

 

  • Miért döntött úgy az MSZP, hogy beáll a rapper mögé? – tettük fel a kérdést Veres Gábornak, a párt 8.-kerületi elnökének.

Veres Gábor: Az MSZP mindenképpen olyan embert indított volna ezen a választáson, aki itt született, innen jött és bizonyosan nem a képviselőséggel járó pénz, társadalmi státusz vagy politikai befolyás érdekli.  Dopeman a 8.-kerüetben született. Itt élt és innen kapott mindent. Ismeri az itt élők napi problémáit, gondjait. Ismeri az utcákat, tereket, lépcsőházakat. Ahogy elmondta, most vissza szeretné adni a kerületnek, amit innen kapott.

  • Ezek szerint volt jelöltjük?

Természetesen. Amikor jelöltünk értesült arról, hogy Pityinger László bejelentette indulási szándékát, Ő maga hívott fel azzal, hogy szívesen támogatná. Visszalépne a javára.

  • Nem zavarja Önöket, hogy dalszövegei miatt támadják majd Pityingert?

Veres: Dopeman dalszövegei elsősorban ironikus társadalomkritikák. A gengszter rap műfaj sajátossága, hogy olykor obszcén, vagy trágár szavakat használnak a művészek. Nekünk sem tetszik a trágárság, de mégsem gondoljuk, hogy az alapján kellene megítélni bárkit, hogy milyen dalszövegeket írt, vagy rappelt el. Jockey Ewing is nagyon gonosz volt a Dallasban, mégsem gyűlöltük Larry Hagmant – aki alakította és nem ítéltük el azt a forgatókönyv írót vagy dramaturgot sem, aki a Ponyvaregény dialógusait jegyzi. Dopeman a magánéletben éppen Buddhista főiskolára jár. Neveli kislányát és gondozza fogyatékkal élő húgát, rendszeresen sportol és részt vesz a civil mozgalmak munkájában, dolgozik az Orbán rendszer megdöntésén

Értjük, hogy a Fidesz házi médiája máris össze szeretné mosni Gyurcsány Ferenccel vagy azonosítani dalszövegei tartalmával vagy nyelvezetével. Ez nem jelenthet mást, minthogy eluralkodott rajtuk a pánik. Tudják, hogy egy Önmagát felvállaló, őszinte, független jelölt veszélyes lehet számukra, ezért azonnal hozzáláttak az ilyenkor szokásos undorító mocskolódáshoz. A Habony művek csúcsra járatása még várat magára, ez csak a kezdet. Bizonyosan mindent megtesznek majd a jelölt karakterének befeketítéséért. Ők ilyenek. MI pedig úgy gondoljuk, hogy, ha vannak civilek, akik valóban egy kerület lakóiért szeretnének dolgozni, akkor azokat segíteni kell a munkában akkor is, ha nem mindenben értünk egyet.  Dopeman többször hangsúlyozta, hogy baloldali. Mi ezt üdvözöljük és úgy hisszük, minden alap megvan a sikeres együttműködésre.

  • Előfordulhat, hogy a kerületben nem lesz összefogás. Mi lesz, ha csak egyedüli pártként maradnak Pityinger mögött?

Örömmel vettük, hogy a Szolidaritás mozgalom, a Közmunkás Szakszervezet és a Munkát Kenyeret Tisztességes Béreket egyesület is beállt a jelölt mögé. Mi továbbra is nyitottak vagyunk arra, hogy együttműködjünk minden demokratikus párttal, mozgalommal. Volt olyan tárgyalópartnerünk, aki – bár megegyeztünk mindenben- felrúgta ezt a megállapodást és se szó se beszéd beállt egy másik jelölt mögé. Ezzel részünkről lezártuk a velük való kommunikációt. Mindenki másra azonban továbbra is számítunk. Úgy emlékszünk, Dopeman volt az első, aki bejelentette, hogy indulni kíván. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a választási rendszer miatt a Fidesz jelöltje csak akkor legyőzhető, ha az ellenzék, a szavazatok szétaprózása helyett, egységesen tud fellépni. Az MSZP ezért különösen fontosnak tartja, hogy megjelenjen az egység az ellenzéki térfélen, és a győzelem reményében Pityinger László Dopeman minden ellenzéki támogatást megkapjon.

  • Felcsigázott. Melyik párt volt, amelyik felrúgta a megállapodást

Maradjunk abban, hogy egy törpepárt mérhető támogatottság nélkül.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!