Demszky bebizonyította, hogy nincs köze a 4-es metrós botrányhoz, sztalinista módszerekről beszél

MTI Fotó: Kovács Tamás

Interjút készített Demszky Gábor volt főpolgármesterrel a Vasárnapi Hírek. Mióta az OLAF (Európai Csalásellenes Hivatal) bejelentette, hogy átfogó vizsgálatot indít az új metró tendere körül, a Fidesz egyből elkezdett ujjal mutogatni az előző vezetésre, azonban ha Demszky Gábor állításai igazak, az elég bizonyíték ahhoz, hogy lássuk, ki sáros valójában.

Demszky így beszél a Fidesz módszereiről az interjúban: „ez a sztálinista időkből származó terminológia. Össze nem függő ügyeket egybegyúrtak, hogy azt lehessen mondani: az elkövetők bűnszövetségben dolgoztak. Ezt a technikát használták 2010-ben is, amikor egy tucatnyi fővárosi vezetőt és cégvezetőt vezetőszáron vittek el. Azzal gyanúsították meg néhányukat, hogy bűnszövetségben bűncselekményeket követtek el, megkárosítva a fővárost. Az ügyészség által vezényelt manőver célja az volt, hogy a városvezetés lejáratásával a Fidesz bevegye Budapestet – a fővárosiak szavazatára volt szükség kétharmados többséghez. A 2010-es vádak hamisságát azóta ítéletek sora igazolta: az ügyek többsége már az ügyészi szakban elhalt, más esetekben a bíróság mentette fel a vádlottakat. Nokiás doboz nem volt, már a vádiratban sem szerepelt, de a jogtörténetben tanítani fogják.”

A Vasárnapi Hírek megkérdezte a volt főpolgármestert, hogy mi a helyzet az állítólagos érintettekkel vagyis Demszky Gáborral és két megnevezett politikustársával.

„A vizsgálat 2012-ben kezdődött és tavaly zárták le. A jelentés készítői sem velem, sem a helyetteseimmel nem beszéltek. Az OLAF-nak és a jelentés felhasználóinak egyaránt be kell tartania a hazai és uniós jogszabályokat. Az Európai Tanács és az Európai Parlament által elfogadott, az OLAF eljárását szabályozó rendelet szerint az érintetteknek lehetővé kell tenni, hogy az adott ügyben kinyilváníthassák véleményüket.”

Erre a válaszra az újságíró visszakérdez: arra utal, hogy ha a neve szerepelne a jelentésben, akkor az OLAF-nak meg kellett volna hallgatnia önt?

Demszky: Így van.

Újságíró: És nem hallgatta meg önt az OLAF.

Demszky: Nem. Ahogy tudomásom szerint Atkári Jánost és Horváth Csabát sem.

Újságíró: Akkor tehát nem említi önt, önöket a dokumentum?

Demszky: Biztosra veszem, hogy a nevem nem szerepel a jelentésben. De hadd tegyem hozzá: az OLAF a beruházás teljes, 2006-tól 2014-ig terjedő időszakát vizsgálja, így a Tarlós-érára vonatkozóan is tartalmazhat olyan állításokat, amiknek kapcsán a jelenlegi kormány és városvezetés magyarázkodni kényszerülne. Vagyis sokkal nagyobb a hatalom mozgástere, ha a jelentés titkos marad. A helyzet kafkai: K. csak üzenetekből értesül a Kastély urainak szándékairól.”

Ha az ex-főpolgármester állításai igazak, az OLAF még csak névlegesen sem említi az előző vezetés érintettjeit a jelentésben, tehát a csalást valaki másnak kellett elkövetnie…

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!