Dohányzik? Le akar szokni? Segítségre van szüksége? Az E-cigi segítene? Ráfaragott!

www.antidohany.hu

Így kényszeríti a kormány a halálos méregre a magyarokat.

Tavaly novembertől több mint 400 ezer forintot kell fizetniük a kereskedőknek minden egyes forgalomba hozott e-cigi márka után. Elektronikus cigarettát november elejétől 475 000 forint igazgatási szolgáltatási díj megfizetésével lehet csak forgalomba hozni Magyarországon, a díjat márkanevenként, illetve hatáserősségenként kell megfizetni – ezt tartalmazza az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) rendelete, amely a Magyar Közlönyben jelent meg 2015-ben. A rendelet meghatározza az utántöltő flakon és a dohányzást imitáló elektronikus eszközök forgalomba hozatalával kapcsolatos bejelentések igazgatási szolgáltatási díjait is, ezek megegyeznek az elektronikus cigarettáéval.A forgalomba hozatallal kapcsolatos változás bejelentésekor márkanevenként és hatáserősségenként 306 000 forintot kell fizetni a különféle termékek után. Az új tervek szerint a minden e-cigarettával kapcsolatos termékre különadót vet majd ki a kormány, vagy a jövedéki törvény hatálya alá vonja ezeket. Ezek az intézkedések nyilvánvalóan jelentős áremelkedést okoznak majd.

Azt, hogy ebben valami mutyi lesz, sejtettük. Úgy kezdődött, hogy betiltották, majd engedélyezték, de csak a NEMZETI trafikokban juthatunk hozzá. Kitiltották az éttermekből, kocsmákból, buszmegállókból, terekről. Gyakorlatilag úgy kezelik, mintha az ember valódi cigarettát szívna.

A Villanypára Egyesület szerint azonban az elektromos cigaretta használata nem dohányzás. Nem történik égés, nem keletkeznek egészségre ártalmas mértékben káros anyagok, így a használó és a passzív érintett sem visel egészségügyi kockázatokat. Az elektromos cigaretta egy olyan eszköz, amely elektromos áram segítségével egy izzószálat melegít fel, amely igy elpárologtatja a rá juttatott anyagot. (Ez utóbbi jellemzően propilén Glikol és növényi glicerin keveréke, valamint opcionálisan aromák és nikotin. Az elektromos cigaretta által kibocsátott gőzből hiányzik a dohány elégetésekor felszabaduló több ezer vegyi anyag, így az a 400 közismerten rákkeltő vegyület is, amely a dohányfüst elválaszthatatlan eleme.

Kevesen tudják, de a „passzív dohányzás”-ként emlegetett ártalmakat a cigaretta esetében, döntően nem a belélegzett, majd kifújt cigarettafüst okozza, hanem a szívás nélkül – lényegesen alacsonyabb hőmérsékleten – izzó cigaretta füstje. Az elektromos cigaretta esetében amikor épp nem használják, semmiféle anyag nem szabadul fel.

Tekintve, hogy az elektromos cigaretta használata során a belélegzett gőz nem tartalmaz egészségügyi határérték feletti mennyiségben káros anyagokat, a kifújt gőz sem tartalmazhat ilyeneket, azaz sem az aktív, sem a passzív használó nem visel egészségügyi kockázatokat.

A dohányzás közismerten káros hatásai miatt, minden évben ~ 20 ezer ember hal meg ma Magyarországon. Minden évben egy Paks városnyi ember. Ez az összes halálozás 16%-a.

Azt értjük, hogy az e cigaretta sem kifejezetten egészséges. Nem is javasoljuk, hogy bárki rászokjon. De könyörgünk, ha valaki mondjuk éppen leszokni szeretne, nem rá, és ez többszörösen bizonyítottan segítség lehet, annak miért kell ugyanannyit vagy többet fizetnie? Miért kell ebből is haveri bizniszt csinálni?  Megállapítható, hogy az elektromos cigaretta hatékony nikotinpótló eszköz, miközben a dohányzás más jellemzőinek kiváltására is képes olyan módon, hogy közben káros hatása nincs, vagy kizárólag a használót terhelő nikotinra korlátozódik. 

Ha az elektromos cigaretta ára ugyanannyi lesz, mint a normál cigarettáé, biztosan sokkal kevesebben használják majd. Ezzel tulajdonképpen rákényszeríti a kormány a dohányosokra, hogy maradjanak is dohányosok. Ez  hozza a több dohányt…

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!