Vidéki utak jegelve – síkosítás ütemtervelve

Az elmúlt hetekben döbbenten tapasztaltuk, hogy decemberben tél van. Csepp hó is volt, némi jég is fagyott, a fővárosban még csak-csak olvadt, de a vidéki utakon közlekedőket váratlan és életveszélyes kihívás elé állította a természet.

S a közútkezelő céget.

Lapunk megkereste a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, hogy megtudjuk: eldobjuk-e a slusszkulcsot, ha vidékre indulnánk vagy érdemes bízni az utak téli romantikájában koccanás nélkül.

Mindenki nyugodjon le: a cég a téli útüzemeltetési feladatainak ellátását törvényi kötelezettségeinek maradéktalan betartása mellett végzi, a társasság minden mérnöksége elkészítette a „Téli tisztántartási és forgalombiztosítási tervét”.

Amennyiben a türelmetlen autós mégis belefutna egy előző féklámpájába, legyen tisztában a verdikttel, miszerint a közutakon a síkosság ellen az út hálózati jelentőségétől, forgalmától és egyéb körülményektől függően kell védekezni. Mégpedig háromféle módon.

Őrjáratos utak azok a szakaszok, illetve útvonalak, amelyeken az út állapotát a közút kezelője rendszeresen ellenőrzi, a védekezés pedig – szükség szerint – az út teljes hosszán, rendszeresen, éjjel-nappal, vegyi és/vagy érdesítő anyaggal történik a síkosságtól függően.

Rajonos utak, ahol az út állapotát az útellenőrökön kívül csak a kritikus időszakokban kivezényelt elhárító gépkocsi vezetője ellenőrzi, a védekezés pedig nem terjed ki az út teljes hosszára, csupán annak veszélyes részeire.

A harmadik kategória a fehér utaké, amelyek nem tartoznak sem az őrjáratos, sem a rajonos rendszerbe. Ezeken az utakon, útszakaszokon a síkosság elleni védekezésről nem kell rendelkeznie a közútkezelőnek, ha hó esik, akkor annak eltakarítása csak olyan mértékig kötelező, hogy az út személygépkocsival járható legyen.

A síkosság ellen átlagos téli napon szórással védi az autósokat a cég.

Átlagos téli időjárásnak tekinthető, ha a folyamatos havazás, illetve hófúvás nem haladja meg a 24 órát, a hőmérséklet -8 °C vagy annál magasabb, és a szél sebessége 30 km/óránál kisebb. Alacsonyabb hőmérséklet vagy nagyobb szélsebesség, továbbá ónos eső esetén a szórási munka időtartama növekedhet.

Akit mindez nem győzött meg, maradjon otthon s építsen hóembert. Tuti lesz tavasz.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!