Kiakadt a támadott osztrák lap főszerkesztője: “Nem szégyelli magát, Orbán úr?”

Nem csillapodik a botrány annak az osztrák újságírónak az esete körül, akiről a köztévé a minap lejárató anyagot közölt a híradójában.

Mint arról mi is beszámoltunk: Franziska Tschinderle, a Profil című hetilap munkatársának egyetlen “bűne” az volt, hogy kérdezni merészelt a Fidesztől a múlt heti Orbán–Salvini–Morawiecki-találkozón. Az újságíró azt próbálta megtudakolni, hogy miért nem kapott meghívást a találkozóra senki a francia Nemzeti Tömörülés és az osztrák Szabadságpárt tagjai közül. A közmédia híradója a kérdést egy Kérdésekkel provokált az újságíró című lejárató anyaggal hálálta meg.

Tschinderle később azzal reagált Twitter-oldalán az esetre:

„Ez nem rólunk szól. Ez a budapesti kollégákról és egész Magyarországról szól, akiknek ezzel kell szembesülniük nap mint nap. Ők szolidaritást érdemelnek, mi pedig garantálhatjuk, hogy nem fogjuk abbahagyni tudósításainkat a demokrácia hanyatlásáról a szomszédunkban.”

Úgy tűnik, nem a levegőbe beszélt, a hvg.hu-nak most a lap főszerkesztője is megszólalt. Hasonló szókimondással úgy fogalmazott: Magyarországon már nincs sajtószabadság, és a környező országokban is megfigyelhető hasonló tendencia, hogy akadályozni próbálják a független médiát.

“A történtek nyilvánosságra hozatala azért is volt számunkra fontos, mert úgy érezzük, hogy az osztrák kormány, különösen Sebastian Kurz kancellár az elmúlt években nem tisztázta álláspontját Orbán Viktorral szemben”

– fogalmazott.

A kérdésre, hogy ha lehetősége lenne rá, hogy kérdezzen Orbántól egy interjúban, mit kérdezne, azt felelte: „Valószínűleg azt kérdezném tőle, hogy – figyelembe véve a politikai múltját és a változásait –

nem szégyelli-e magát azért, ahogyan ma bánik a demokrácia és a szabadság értékeivel?”

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!