Orbán erre nem számított – Keresztülhúzná a kormány számításait az MSZP javaslata!

Fotó: Ronald Zak/PA

Drasztikus lépésre szánta el magát a kormány, miután kiderült, hogy „Tóni, Barbara és Ádám” belepiszkálhattak az ügyészi iratokba a Völner-Schadl-ügy kapcsán.

A nyilvánosságra hozott hangfelvételen az akkori igazságügyi miniszter arról beszél, hogy oda kellett küldenie egy embert, hogy kiderítse, mi is van az ügyészségi dokumentumokban. Mindez természetesen törvénytelen volt, most azonban a kormány – utólag – az egész eljárást legalizálni akarja!

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szerint elfogadhatatlan, hogy az igazságügyi miniszter korlát nélkül betekintsen az ügyészségi iratokba!

A kormány képviselői ugyanis egy salátatörvényben most lehetővé akarják tenni, hogy az igazságügyi miniszter az ügyészségnél betekinthessen más nyomozó hatóságok – például a rendőrség vagy a NAV – ügyészség által felülbírált határozataiba, valamint „más ügyészségi döntésekbe” – akár belső utasításokba, körlevelekbe – is!

Vagyis mindenbe és bármibe!

Ráadásul míg a törvényjavaslat szövege szerint a határozatokat anonimizálni kell, mielőtt átadják őket az igazságügyi miniszternek, a tervezetből úgy tűnik, ez az egyéb döntésekre nem vonatkozna!

Az MSZP számára ez elfogadhatatlan! Az ügyészségi iratokba – lévén az ügyészség, elvileg, ugye, független – eddig a miniszter nem tekinthetett be!
Ezért MSZP frakciója módosító javaslatot nyújtott be:

töröljék a tervezetből azokat a rendelkezéseket, amelyek lehetővé tennék az igazságügyi miniszter számára, hogy megismerhesse az ügyészségi iratokban foglaltakat!

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!