Nincs vége az egri parkolási botránynak, Mirkóczkiék mentik a bőrüket

Mirkócki Ádám és Pajtók Gábor, a Fidesz egri képviselője a színfalak mögött jól megértik egymást. Forrás: Pajtók Gábor / Facebook

Több százmilliós tartozások, csődközelbe sodródott vállalkozók, megbénított közlekedés és egy polgármester, aki nagyon rövid idő alatt lett összellenzéki politikusból a NER egri helytartója. Egerben továbbra sem csitulnak a kedélyek, Mirkóczki Ádám polgármester és a belvárosi parkolóház esete megmutatta, mindig a civilek szenvedik el a magukat nagyúrnak gondoló NER-lovagok kapzsiságát.

A pálforduló Mirkóczki

2019-ben aligha gondolták az összefogással felálló ellenzéki pártok Egerben, hogy pár évvel később éppen az a Mirkóczki Ádám – akkor még jobbikos – polgármester-jelölt fogja hátbaszúrni minden támogatóját, így az egri lakosokat is, akit minden bizalmukkal támogatva városvezetővé tettek.

Az Eger belvárosában található parkolóházat polgármesterré választása előtt még hevesen támadta Mirkóczki, megválasztását követően azonban sokkal inkább üzleti lehetőséggé avanzsált az addig elítélt épület az ex-jobbikos politikus szemében. A polgármester 2020-ban teljesen titokban igyekezte kijátszani a parkolóházat az Estosus Invest Kft-nek, ez azonban meghiúsult, így hónapokon át tartó szenvedés várt az egriekre, hiszen az épület parkolási funkciója megszűnt. Jelenleg az egri városvezető már inkább csak eltussolni próbálja a történteket, mintsem nyerészkedni az ügyleten, azonban 300 milliós tartozás és bizottságok vizsgálódásai jelzik: a történetnek még nincs vége.

Mire pályázott Mirkóczki?

Ahhoz, hogy meg tudjuk érteni a parkolóház történetét, ismerni kell megépítésének körülményeit. A Bajnai-kormány óta az uniós pénzekből végbemenő városrehabilitációs projektekben kötelező a magántőke bevonása. Egerben így épült meg a – végső soron – magántulajdonú parkolóház, melyet az önkormányzat 6 évig köteles volt bérelni, utána pedig vagy megvehette volna kedvezményes vételáron (illetve ezen az áron vevőt jelölhetett volna), vagy bérelhette volna tovább 15 évig.

A parkolóház 2014-ben megépült, 2020-ban az egri városvezetés pedig dönthetett: rendkívül kedvezményes áron megveszi, kijelöl a megvételre egy céget (ez lehetett volna az önkormányzati tulajdonú EVAT Zrt. is), vagy tovább bérli a parkolóházat. Mirkóczki Ádám ekkor érezte úgy, eljött az ő ideje, ezért minden áron be akarta vonni az üzletbe a Wrábel Zsolt által tulajdonolt Estosus Kft-t, hogy kijátsza a parkolóházat az önkormányzat kezei közül. Wrábel korábban a Jászai Gellérthez köthető SCD-csoportban volt érdekelt, valamint felügyelőbizottsági és szövetkezeti tag volt abban a – már bedőlt – ESZOSZ szociális szövetkezetben, mely hátrányos helyzetű foglalkoztatottakat vert át, és 2,9 milliárd uniós pénzzel volt felhizlalva. Wrábel jelenleg a BP Property Delta ügyvezetője.

Az, hogy Mirkóczki miért ragaszkodott mindenképp a külsős cég bevonásához több szempontból is érthetetlen. Egyrészt, mert ez a döntés vezetett végül a szerződésszegéshez, másrészt, mert egy kiváló üzletet szalasztott el, harmadrészt pedig azért, mert az önkormányzati EVAT Zrt.-nek lett volna forrása a parkolóház megvásárlásához, sőt, Egerben a parkolással kapcsolatos feladatokat is ők látják el. Mindezek ellenére döntött úgy a NER-helytartóvá vált városvezető, hogy teljes titokban, a közvélemény és a képviselők kizárásával olyan közbeszerzést készít, mellyel Wrábel cégének játszhatja ki a parkolóházat.

A főszereplők: Koltai, Spisák és Forrai

A 2019-es helyhatósági voksolásokat követően Mirkóczki Ádám nem habozott sokáig, az addig nyereségesen működő önkormányzati cég (EVAT Zrt.) igazgatóságát leváltatta. A főnöki székbe pedig az a Koltai Zsolt került, akinek múltjában olyan botrányok sorakoznak, mint a Hajdú-Bét cég esete. A parkolóház ügyét vizsgáló bizottság kiderítette, Koltai úgy adott utasításokat az EVAT igazgatóságának elnöki székéből a városháza dolgozóinak, hogy arra semmilyen törvényi joga vagy felhatalmazása nem volt. Igen ám, de maga a polgármester, Mirkóczki Ádám viszont felhatalmazta erre, sőt, a városvezető a Hivatal dolgozóinak is kiadta: mindenben úgy járjanak el a parkolóház kapcsán, ahogyan azt Koltai elrendeli. Az igazgatóság elnökének gyakorlati irányításáról számos levelezés is született melyek egyértelműen bizonyítják az ügyben képviselt vezető szerepét.

A parkolóház átjátszásának másik fontos szereplője Spisák György polgármesteri kabinetvezető volt, akit korábban okirat-hamisításért már elítéltek, és akinek a tudta nélkül semmi nem történhetett a városházán. Spisák úgy került Mirkóczki közelébe, hogy a 2019-es választási győzelmet bebiztosító hangfelvételt az egri Fidesz kampányfőnökéről neki köszönhette Mirkóczki, akivel információk szerint az a Lukács László György kötötte össze, aki jelenleg a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője az Országgyűlésben. Az újonnan megválasztott polgármester pedig nem feledkezett meg Spisákról, előbb kabinetfőnök, majd aljegyző vált belőle. Ettől kezdve pedig megkerülhetetlen lett, teljhatalmat kapott, Mirkóczki gyakorlatilag csak rajta keresztül kommunikál. A parkolóház ügyében is szerepet játszott Spisák, ez később bebizonyosodott.

Forrai Richárd az ügy legrejtélyesebb figurája. A Jobbik oligarchájaként emlegetett Forrai az Iránytű Intézet tulajdonosa, 2019-ben érkezett Egerbe és az önkormányzati átvilágításban vett részt. Forrai volt az, aki a parkolóházzal kapcsolatos tárgyalások során többször is egyeztetett az ingatlant tulajdonló Agria Parkoló Kft. vezetőjével, Saxinger Balázzsal, akinek saját bevallása szerint Forrai volt az egyetlen korrekt és tárgyalóképes partnere az önkormányzat részéről.

A meghiúsult üzlet

Mirkóczki sokadik próbálkozása után 2020-ban tette meg utolsó kísérletét a parkolóház átjátszására. Jól mutatja, mekkora volt az eltökéltség, hogy 2021-ben, amikor elakadtak a tárgyalások, Wrábel még a parkolóházat tulajdonló Agria Parkoló Kft-t is megvásárolta volna. A tárgyalásoknak azonban akkor fellegzett be végleg, amikor egyértelművé vált, Mirkóczki Ádám képtelen egy kompromisszumos, pénzügyi és jogi szempontból is megfelelő javaslatot felmutatni a tulajdonos részére. Ezzel párhuzamosan kezdett el rohamosan a NER-köreihez közeledni, majd 2022-ben már az összellenzéki jelölt, Berecz Mátyás megbuktatásában is komoly szerepet vállalt. Jól mutatja Mirkóczki helyzetét, hogy Berecz 2022 tavaszi bukása után néhány nappal Mirkóczki féltestvére, Borbás Balázs (aki egyben Mirkóczki hivatali sofőrje is) tulajdonrészt szerzett Mészáros Lőrinc helyi erős emberének, Szomszéd Lajosnak a cégében, valamint közvetett módon, de a polgármester NER-közeli üzleti kapcsolatai azóta is virágoznak a nagyvállalkozóval. Szomszéd Lajos nevéhez köthető többek közt a belvárosi Lenkey-ház 470 millió forintos felújítása, továbbá egy szintén ide köthető cég újíthatja fel a felsővárosi garzonház korlátrendszerét is, aminek ára az önkormányzat közbeszereztetése során mintegy háromszorosára ugrott. A korlátrendszer ügyében egyébként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt el is rendelte a nyomozást az ügyészség, külön kiemelve határozatában a polgármester felelősségét.

Magyarul, a parkolóház átjátszásánál nem járt sikerrel az egri polgármester, ez azonban nem szegte kedvét, hogy a jövőben is NER, és Mészáros-közeli vállalkozóknak juttasson busás beruházásokat.

Az ügy kirobbanása

2019 óta csendben zajlott a parkolóház ügye, közgyűlési felszólalások tanúskodnak arról, a probléma mindvégig fennállt. Az épület folyamatosan funkcionált, hiszen annak ellenére, hogy semmilyen szerződés nem született, hónapról-hónapra kifizetésre került a Mirkóczkihoz köthető, új EVAT-vezető Juhász Éva által a bérleti díj.

A botrány kitöréséhez az kellett, hogy 2022 február végén az új közgyűlési többséggel rendelkező, egymással összefogó kormánypárti és ellenzéki képviselők egyetlen huszárvágással lefejeztek gyakorlatilag minden városi céget, így elmozdítva Mirkóczki embereit meghatározó pozícióikból.

Az EVAT vezetését azóta – jelenleg is – az Szűcs Tamás látja el, aki korábban a Városháza Vagyongazdálkodási Irodáját vezette. A vezérigazgató munkába állása után nem sokkal jelezte, nagy gond van a parkolóház körül, elődje ugyanis hónapokon át, minden jogi, gazdasági felhatalmazás és hivatalos irat nélkül fizette az épület bérleti díját.

A fizetés leállításával a parkolóházat tulajdonló cég sem biztosította tovább az épület használatát, mivel pedig Mirkóczki nem volt hajlandó aláírni az új szerződést, a parkolóház bezárt. Ezzel egyidőben pedig Egerben megindult a belvárosi parkolási káosz, mely hónapokig tartott, megbénítva a város közlekedését, sőt, még az épülettel szomszédos piaci vállalkozókat is a csőd szélére juttatta, ugyanis parkolóhely hiányában az emberek nem jártak vásárolni a piacra.

Mivel Mirkóczki Ádám ezt követően sem tájékoztatott senkit a parkolóház ügyéről, a képviselők egy része közvetlen az épület tulajdonosához fordult, egy alternatív javaslattal, mely ugyan nem volt olyan rendkívül előnyös, mint a polgármester által elmulasztott 2020-as, de a bérleti szerződés lejártával az önkormányzat inflációkövetés nélkül, a befizetett bérleti díj beszámítása mellett, bőven a piaci ára alatt vásárolhatta volna meg az épületet. A közgyűlés rábólintott, az ellenzékiből lett NER-helytartó azonban, a joggal visszaélve, „mutyizást” emlegetve nem jegyezte ellen a tervezetet, így csupán egy 30 napra bármikor felmondható határozatlan idejű bérleti szerződés köttetett, míg az ezzel megbízott szakbizottság ki nem deríti pontosan, mi is történt az elmúlt években. Mirkóczki ezt követően kamerák előtt tett ígéretet arra, az önkormányzat rendezi az ideiglenes nyitvatartás ideje alatt az EVAT által a tulajdonosnak kifizetett bérleti díjakat, valamint megtéríti az előző vezérigazgató, Juhász Éva (aki jelenleg a Városháza Vagyongazdálkodási Irodáját vezeti) által jogtalanul kifizetett bérleti díjakat is a cégnek. Ez azonban azóta sem történt meg, így az önkormányzat jelenleg becslések szerint nagyjából 300 millió forinttal tartozik a saját vagyonkezelő cégének.

Hogyan tovább?

Jelenleg a Városgazdálkodási Bizottság vizsgálja az elmúlt évek történéseit, ezt azonban jelentősen megnehezíti, hogy Spisák aljegyzőként mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítse a munkafolyamatokat. Tagadja saját szerepét, nem bocsát rendelkezésre dokumentumokat, többször is egyértelmű hazugságon kapta a bizottság, melyet nem egyszer tovább tetézett azzal, hogy rendszeresen ellentmondásba került önmagával és munkatársaira hárítja a felelősséget. Legutóbb már saját főnökét, dr. Bánhidy Péter jegyzőt is mulasztással vádolta meg az ügyben.

A parkolóház átjátszásának terve ebben a ciklusban úgy tűnik kútba esett Mirkóczki Ádám számára, így célja már nem a parkolóház megszerzése, hanem az igazság leplezése.

A cikkben szereplő információk részben nyilvánosan elérhető adatbázisokon, részben a Városgazdálkodási Bizottság rendkívüli ülésein a képviselők elé tárt dokumentumokon alapulnak!

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!