Lengyelországban most azt csinálják, ami nálunk is lenne Orbán bukása után!

Érdemes nézni a varsói fejleményeket!

Aki kíváncsi arra, milyen lenne Orbán bukása után a helyzet Magyarországon, az jól teszi, ha figyelemmel kíséri a lengyel kormányváltás utáni helyzetet.

Miután Orbán szövetségese, a PiS veszített, az új kormányfő, Donald Tusk bejelentette: nem finanszírozzák tovább az elfogult közmédiát!

Tusk szerint a jövő évi lengyel költségvetésben egyelőre nem szerepel a közmédia fenntartásának kerete, mert a jelenlegi állapotában „egyáltalán nem érdemli meg, hogy az adófizetők zsebéből finanszírozzák”. Az új kormánytöbbség felmentette a közszolgálati televízió, a rádió és a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki a közmédiában. Közben szerda délelőtt

elérhetetlenné vált a közszolgálati TVP Info hírtelevízió adása!

A felmentés hírére a Fidesszel szövetséges PiS politikusai már kedden este elmentek a köztévé székházához tiltakozni. Jarosław Kaczyński, a párt vezetője arról beszélt, hogy „a demokrácia védelmében” lépnek fel, Mateusz Morawiecki korábbi miniszterelnök pedig azt mondta, „sérti jogállamot” az eljárás.

A lengyel köztévé ugyanolyan elfogult a korábbi kormányzópárt, a PiS iránt, ahogy nálunk az összes állami televízió kötődik a Fideszhez. Még az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is úgy találta, hogy a választási kampány idején a PiS-nek olyan nagy hátszele volt, ami „aláásta az állam és a párt demokratikus szétválasztását.” A 444.hu értesülése szerint a választás után Marcin Wolski,

a lengyel állami tévé egyik prominens műsorvezetője beismerte: „Durvább propagandát csináltunk, mint a kommunizmus alatt.”

A lengyel televíziós propagandista egy varsói vitafórumon szó szerint így fogalmazott: „Bűntársként mondom […], a TVP-nél a sztálini logika érvényesült: aki nincs velünk, az ellenünk van. Az egész nemzetet egyszerűen meggyaláztuk a propagandával, amit az elmúlt hónapokban árasztottunk.”

Arra, hogy nálunk is ugyanez történne-e Orbán bukása után, egyelőre még várni kell, de sokan reménykednek, hogy eljön az idő, amikor mindezt a magyarok is megtapasztalhatják…

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!