Kínos helyzetben a kormány – Megbuktatták a legújabb hazugságukat!

A magyar kormány egyik pillanatról a másikra szűntette meg az üzemanyagár-sapkát, az általuk hozott döntésért pedig az Európai Uniót tették meg felelősnek.

A legújabb szankciós csomag által bevezetett olajársapka alól Magyarország mentességet kapott, így az semmilyen módon nem befolyásolja a magyar üzemanyagellátást. Ezt december 2-án még Orbán Viktor is megerősítette a Kossuth Rádióban:

„Miután ránk a szankciós tiltás nem vonatkozik, ezért Magyarország hozhat be Oroszországból olajat. Tehát attól nem kell tartanunk, hogy ellátási hiány lépne föl. Tehát nekünk jogunk van ahhoz, hogy hozzájussunk az ország működtetéséhez szükséges olajhoz.”

Pár nappal később, december 6-án, mikor az éj leple alatt kivezették az ársapkát, már azokat a szankciókat okolta a kormány, melyek alól mentességet kaptunk. Erre az ellentmondásra hívja fel a figyelmet Daniel Ferrie is, aki az Euronews kérdésére kijelentette:

„Az uniós szankciók semmiképpen nem érintik a magyarországi ellátást. Magyarország továbbra is importálhat finomított kőolajat például Szlovákiából”.

Az Európai Bizottság szóvivője rávilágított, hogy a nemrég hatályba lépett szankciós csomag értelmében a MOL szabadon importálhat feldolgozott orosz kőolajtermékeket a saját pozsonyi finomítójából egészen február 5-ig, így ez nem befolyásolhatta a magyarországi ellátást.

Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője pedig értelmetlennek tartja a magyar kormány legújabb kommunikációját, amiben a brüsszeli szankciókat okolják a magyarországi üzemanyagellátási problémákért és a benzinárstop kivezetéséért.

Szerinte Orbánék egyszerűen csak egy bűnbakot kerestek, akire rákenhetik a saját hibáik következményét!

A bizottsági szóvivő szerint, a G7-es országok által bevezetett olajársapka semmilyen hatást nem gyakorol a magyar piacra, mivel az csak tengeri szállításokat érint, majd hozzátette, hogy Magyarország továbbra is importálhat nyersolajat vezetéken keresztül Oroszországból, a feldolgozott orosz olajtermékekre pedig még nem hatnak a szankciók, azok még életbe se léptek, így a magyar kormány azokat is tudná importálni Szlovákiából.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!