Kiírták, hogy „A cár meztelen” és „Viktor bácsi is” – azonnal rendőrök vitték be őket

Fotó: Heindl Péter

Bevitte a rendőrség Heindl Péter pécsi civil jogvédőt és Simon Wintermanst, mert – ahogy ők fogalmaznak – átírták a kormány plakátjait.

A két férfi a  Szabad Pécs információi szerint egyáltalán nem tartja rongálásnak azt, hogy ráfirkáltak a Fidesz-kormány plakátjaira. Sőt, még csak nem is titkolták, hogy mire készülnek.

A plakátokra azt írták, hogy „A cár meztelen”, illetve a Védjük meg a gyerekeket plakát szövegére, hogy „Igen anya és Viktor bácsi is!”

Az akció egyik résztvevője Heindl Péter jogász, aki szerint cselekedetük azért nem törvénysértő, mert már a plakátok kihelyezése is alaptörvény-ellenes volt. A férfi kijelentette: lesznek még hasonló megnyilvánulásaik, ugyanis elfogadhatatlannak tartaná, hogy ne tegyen semmit a törvénytelen állami kampányolás ellen. Érvelése szerint a szabad választáshoz való jog és a politikai véleményre tekintet nélküli egyenlő bánásmódhoz való alkotmányos jog felszámolása a szabadság fölszámolása is egyben. Kijelentette:

addig kell csinálni a tiltakozást polgári engedetlenséggel, jogi beadványokkal, perekkel, amíg véget nem vetnek ennek az állami beavatkozásnak.

A férfi közben jogi úton is küzd: nemrég elutasították a Nemzeti Választási Bizottsághoz benyújtott kifogását, amelyet a „Magyarország előre megy! Nem hátra” feliratú kampányplakátokkal kapcsolatban nyújtott be. A Bizottság ugyanis nem találta sérelmesnek sem az állami kampányolást, sem az állam által finanszírozott kampányolást, sem az állam és a kormánypártok kampányolásának egyértelmű összefonódását. A jogász három napon belül ügyvédi képviselettel a Kúriának benyújtott jogorvoslati kérelemmel folytathatja az állam által megsértett alapjogai védelmét.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!