Iványi Gábor tűpontos meglátása: Orbánnak annyi baja volt Kádárral, hogy nem ő ült a helyén

Az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője Veiszer Alindának adott interjút. Az interjúban egy Balog Zoltánnal való korábbi csörtéje kapcsán kifejtette: egy normális világban normális lenne, hogy döntéshozókkal beszélget az ember, de most erre nem nyitottak a döntéshozók, nem állnak szóba azokkal, akikről döntenek.

Kifejtette: ha tehetné, emlékeztetné Balogot, hogy hajdan együtt csinálták az Egyház és Világ szamizdat folyóiratot, ez miatt nyitotta meg a kispesti parókiáját is, mert reformátusként nem jöhettek össze politikai okok miatt, így náluk gyűltek össze. Vagy megmondaná neki, hogy “Zoli, te jártad ki nekem, hogy Mádl Ferenc tüntessen ki olyanokért, amik miatt most bírálsz, hát akkor most mit beszélsz, végiggondoltad magadban”? Vagy elmondaná, hogy “Zoli, a volt feleséged most is ott dolgozik nálunk, a lányaid ott laktak nálunk a kollégiumban, és sosem mondtam, hogy boríts ide egy kis támogatást”.

Ezeket elmondanám neki, hogy nem így ismertelek, nem így indultunk. Mit csináltatok a rendszerváltással? Eszünkbe nem jutott volna, hogy a Kádár-rendszer legnagyobb bűne, hogy nem ti vagytok hatalmon, hanem Kádár János. Kádár János nem volt olyan korrupt, mint ti

– mondta Iványi.

Hozzátette: nem sírja vissza a Kádár-rendszert, azzal más baj volt, de nem lehet azt mondani, hogy a két borzasztó rossz közül feltétlenül ezt kéne választani. De most olyan emberek süvöltik, hogy “baloldal”, meg “DK”, akik akkor pártfunkcionáriusok táskavivői voltak, “én meg mondjuk felfüggesztett börtönbüntetést töltöttem”.

Az Orbán-rendszer kapcsán úgy vélekedett:

A hamis próféták mindig abból éltek, hogy azt mondták, amit az emberek hallani akartak, ha a félelem volt jó csemege, akkor huhogtak nekik“.

Iványi szerint ennek ellenére is lehetne tisztességesen politizálni. Azt mondani, hogy meg fogjuk találni a kivezető utat, ott vagyok veletek, ez egy jó közös ügy lesz, és nem azt mondani, hogy ki merre lát, vagy kezdjük el üldözni a ferdeszeműeket, romákat, Soros Györgyöt.

Ha a félelem az, amivel az emberek megszólíthatók, akkor is azt gondolom, hogy arról kell beszélni nekik, hogy a sötétségben nem csak félelmetes dolgok vannak

– hangsúlyozta a lelkész.

(Telex nyomán)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!