Orbánban nagyon felmegy majd a pumpa ha végigolvassa ezt a jelentést!

Újabb lesújtó jelentést tettek közzé, melyben a Magyarországi demokrácia folyamatos romlására hívják fel a figyelmet.

Az International IDEA Intézet szerint tovább romlott a demokrácia helyzete az elmúlt időszakban Magyarországon, ami komoly aggodalomra ad okot. Egyetlen “pozitívumot” tudtak csak kiemelni a jelentésben, hogy a pártok továbbra is indulhatnak a választásokon, illetve a pártalapítás lehetőségét sem korlátozták tovább.

Hasonló romlás figyelhető meg több posztkommunista országban is, ahol az emberi jogok betartása, illetve a kormány túlhatalma elleni intézmények működése nagyjából arra a szintre csúszott vissza, mint ahol az uniós csatlakozásuk környékén voltak – írja a HírKlikk az International Institute for Democracy and Electoral Assistance (International IDEA) jelentése alapján.

2019 után ismét Magyarország volt több szempontból is a kiemelten elrettentő példa

– írja a lap majd hozzáteszi, hogy a demokratikus fejlődés szempontjából 2010-től egy elveszett évtizedről beszélhetünk.

Kiemelik továbbá azt is, hogy 2010 és 2015 között a magyarországi demokráciában volt megfigyelhető a legnagyobb visszaesés a világon az alapvető emberi jogok, a szabadon működő politikai pártok, a bíróságok függetlensége, a szabad választások és a médiapiac független működését tekintve.

A járványhelyzet azonban további akadályokat görgetett a demokrácia útjába, mivel ezáltal nehezítették a közérdekű információkhoz való hozzáférést, de még a kötelezően közzéteendő adatok határidejét sem tartják be!

A jelentésben a médiába való kormányzati beavatkozással kapcsolatban kiemelik, hogy az komoly torzítást eredményezhet a demokratikus választási rendszerbe, így az a választások tisztaságát veszélyeztetheti. A bíróságok függetlensége ellen irányuló támadásokról pedig megállapította a svéd szervezet, hogy azt a Fidesz a 2010-es hatalomra jutása után több fronton is elindította: szűkítették például az Alkotmánybíróság által ellenőrizhető témák körét, a bírói kart pedig szisztematikusan a párthoz hű emberekkel töltötték fel.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!