Beérett Orbán bosszúja: Budapest szeptember eleje óta hitelből működik

Miután az önkormányzat minden működésre fordítható állampapírja és készpénze elfogyott, így az intézmények és a hivatal fenntartása érdekében Budapestnek hozzá kellett nyúlnia a 25 milliárd forintos folyószámlahitel-kerethez.

“Az iparűzési adó holnaptól kezd érdemben befolyni az önkormányzathoz, ezt sürgősséggel vezetjük át a számlánkra. Minél előbb visszatöltjük a hitelkeretet, annál kevesebb kamatot kell fizetnünk”

– ezt Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes osztotta meg a Népszavával.

A pénzhiány Kiss szerint legfeljebb szeptember végéig tart, de reményei szerint előbb is véget érhet. Hangsúlyozta, hogy az iparűzési adó számlájára érkező összeget a hó végi állapot alapján kell 46-54 százalékos arányban szétosztani a kerületek és a főváros között, ami október legelején biztosan meg fog történni. Ami ez előtt kerül át a fővárosi számlára, az a likviditást segítő előleg, amivel a főváros nyer egy-másfél hetet.

A lap emlékeztetett: a csőd elkerülése érdekében a Fővárosi Közgyűlés augusztus végi ülésén 65 ponton módosította az idei költségvetést. A korrekció esetenként egészen kis összegre, például 9 milliós tételre vonatkozik, de az utolsó fillérért is lehajoltak. De így is maradt két nagy kockázati tényező, amelyek a városvezetéstől függetlenül továbbra is fennállnak. Az egyik a 12 milliárd forintos közösségi közlekedésre járó támogatás, amely még mindig nem érkezett meg.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!