Nagyvonalú gesztus – Milliárdos ajándékozásba kezdett a kormány!

A magyar kormány nagyvonalú ajándékozási lázban ég, így osztogatni kezdte a közpénzből drágán beszerzett, feleslegesen felhalmozott koronavírus elleni oltóanyagot.

Szijjártó Péter jelentette be, hogy Montenegrónak és Bosznia-Hercegovinának ad a kormány 200-200 ezer Sinopharm-vakcinát.

Adni pedig van miből, mivel olyan feleslegesen sokat rendeltek ebből az oltóanyagból Orbánék (egy közvetítőn keresztül), hogy akár ötödik oltást is kaphatnának belőle azok, akiket eddig ezzel beoltottak Magyarországon.

Az európai járványügyi központ adatai szerint a magyar kormány 5 millió adag Sinopharm-vakcinát vásárolt (és ehhez kaptunk 200 ezret ajándékba), aminek eddig csupán a 39 százalékát használták fel, 1 047 115-en kapták meg az első adagot, és 992 810-en a másodikat is.

A magyar raktárakban jelenleg 3 160 075 adag kínai vakcina porosodik, és a kereslet is egyre csökken iránta itthon,

így lényegében nyugodtan el lehet kezdeni osztogatni, az egyetlen baj az, hogy ez egy elég gáláns ajándék, ugyanis kifejezetten drágán vettük a Sinopharmot – írja cikkében a 444.hu, majd hozzáteszik, hogy a nyilvánosságra hozott szerződések szerint 31,5 eurót fizettünk egyetlen adagért, amit a New York Times a világ legdrágább vakcinájának minősített a magyar beszerzés kapcsán.

Ha mostani árfolyamon nézzük a 200-200 ezres ajándék árát, akkor az 4,4 milliárd forint!

Szijjártó tegnap azt is bejelentette, hogy a cseheknek is adunk 100 ezer vakcinát, bár azt nem mondta a külügyminiszter, hogy melyiket, de az biztos, hogy nem a kínait, mivel ott az nem engedélyezett.

Korábban pedig adtunk kölcsön 40 ezer adag mRNS-vakcinát szintén a cseheknek, 300 ezer adag AstraZeneca-vakcinát Szlovéniának, ajándékba pedig kapott 100 ezer AstraZenecát a Zöld-foki Köztársaság, 6 ezret pedig Észak-Macedónia.

Itthon nemcsak a felhalmozott, így feleslegessé vált méregdrága kínai vakcina a gond, hanem az is, hogy a kormány oltási programja nagyon belassult.

Orbán eredeti terve szerint már rég túl kéne lennünk a 7 millió beoltotton, de erről az álomról már lejött.

Most az új meglépendő határ az 5,5 millió első beoltott, aminél újabb lazításokat vezetnek majd be.

Magyarországon az európai járványügyi szervezet adatai szerint a felnőtt lakosság 67,1 százalékát oltották be, így jelenleg már négy ország is előz minket:

Izland (82,6 százalék), Málta (71,6), Belgium (71,5) és Finnország (70,3), majd szorosan követ minket Dánia (66,7), Hollandia (66,2), Írország (64,4), Olaszország (64,4) valamint Ausztria (63,2).

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!