Célba vette Biden Orbánt: elszámoltatás jöhet az amerikai elnök első európai körútján?

“Biden egyik legnagyobb európai problémája a magyar kormány, komoly változások jönnek Trump elnök hozzáállásához képest”

– fogalmazott Scott Cullinane amerikai-európai közös ügyekkel foglalkozó szakértő Kész Zoltán volt országgyűlési képviselő Central European Affairs podcastjában, amit az Azonnali is szemlézett.

A lap szerint Biden hamarosan megejti első jelentős európai körútját, Londonba és Brüsszelbe látogat. Az út során az egyik legproblémásabb pont “egyértelműen az illiberális magyar kormányzat lesz”.

Noha Cullinane szerint természetesen nem Magyarország lesz az elnök fő témája a mostani látogatáson (az észak-írországi erőszak leállítása, vagy a brexit után a kereskedelmi kapcsolatok rendezése elsődlegesebb az USA számára), “minden bizonnyal felvetődik majd” a NATO és a transzatlanti politikai szövetség állapota,

ebben pedig a folyamatosan vétózó magyar kormány problémája központi szerepet foglalhat el.

A szakértő szerint abban konszenzus uralkodik Washingtonban, hogy Kína befolyásának terjeszkedése ellen tenni kell. Itt a legnagyobb problémának egyértelműen a Fudan Egyetem budapesti megtelepedését emlegették, ami miatt

“az amerikai külügy eléggé meg is orrolt Orbánékra”.

Főként, hogy az amerikai CEU-t viszont elüldözték. „Az ilyen tetteket partnerek és szövetségesek egyszerűen nem lépik meg” – fogalmazott Cullinane.

Az szerinte egyelőre nem egyértelmű, milyen koordinált NATO-válaszlépést tervez Biden, az viszont igen, hogy ennek lehetőségétől a Fidesz is tart, a magyar kormánysajtóban az utóbbi időben ugyanis látványosan beindult a rettegés egy esetleges “amerikai beavatkozástól”. Cullinane szerint Bidenék célja elsősorban nem az, hogy ellenségeskedjenek a magyar kormánnyal, hanem hogy rajtuk keresztül akadályozzák meg, hogy a magyar illiberális példa ragadós legyen a térségben.

Ennek eszköze lehet például, hogy az amerikai külügy újraindítja az USAID pénzügyi programokat és a Szabad Európa adását is megerősíti Közép-Kelet-Európában. Cullinane szerint a Biden-kormányzat nem kívánja elkövetni azt a hibát, hogy erős mondatait a magyar kormányzat propagandacélokra használja fel, de a Fudan-ügy, a USAID programok kiszélesítése és a Szabad Európa online médiájának magyar nyelvű megjelenésének hangsúlyozása is jelzik, hogy a brüsszeli látogatás során

“erősebb szóbeli üzenetek is érkezhetnek majd Magyarország felé”.

Ennek egyik előjele lehet az az interjú is, amit Antony Blinken külügyminiszter adott a Telex főszerkesztőjének április 29-én, elsőként a magyar lapok közül.

Blinken interjújáról bővebben itt írtunk:

Nem kímélte a kormányt az amerikai külügy: “Magyarország jobbat érdemelne”

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!