Nem volt elég a lopott vagyon, rászorulók elől vette el a pénzt Tiborcz

Kép forrása: Facebook

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly április elején olyan vállalkozások megsegítésére indított hitelprogramot, amelyek a járvány miatt kerültek nehéz helyzetbe. NHP Hajrá néven indult a mikro-, kis- és középvállalkozások számára fenntartott program. Ám úgy néz ki, megint nem a rászorultság, hanem az ismeretség alapján születtek döntések.

Tiborcz Istvánnak az ingatlanos cége, 3 milliárd forintos kedvezményes hitelt vett fel

az MNB programjának segítségével. A hab a tortán, hogy egyáltalán nem járvány sújtotta cégről van szó, a BDPST Zrt. a Szabadság téren található Adria-palota felújításához korábban felvett, kedvezőtlenebb kamatozású hitelét váltotta ki a szorult helyzetbe jutott vállalkozásoknak szánt hitellel. A húzással duplán is jól járt a miniszterelnök vejének a cége, alacsonyabb lett a hitel kamata, és a fix kamattal kiküszöbölte a korábbi kamatkockázatot.

Egy refinanszírozott konstrukcióról van szó, ami azt jelenti, hogy a jegybank a bankoknak hitelez, amelyek ezután adják tovább a hitelt a vállalkozásoknak, így nem az MNB hanem valamelyik kereskedelmi bankkal van kapcsolatban a vállalkozás, a közvetítő bank dönt a hitelről. Tiborcz és a hozzá köthető kör

minden esetben állami tulajdonú bankon keresztül kapta meg a milliárdos hiteleit!

Az, hogy Tiborcz ingatlanos cégcsoportja rászoruló, a járványtól megtépázott cég lenne,  rácáfol az, hogy évente milliárdos hasznot termel, és a Forbes magazin tavalyi becslése szerint ezzel a 60. legértékesebb magyar tulajdonú vállalkozás.

A jegybank a Direkt36-tal azt közölte, hogy az NHP Hajrá keretében eddig megkötött 45 500 ügyletből 155 esetben fordult elő, hogy a hitel mértéke meghaladta az egymilliárd forintot, a kölcsönt kapók többsége legfeljebb tízmilliós nagyságrendben vett fel hitelt. Ugyan banktitok miatt nem mondták meg, melyik 155 vállalkozásról van szó, de sejthetjük, hogy mindegyik Fidesz hátszéllel rendelkezik.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!