Tovább sunnyog a kormány – Többezer-milliárd forint sorsa a tét!

Az Európai Unió jelenleg is a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak csökkentésére törekszik, ennek kapcsán pedig egyik napirendi pontjuk az újjáépítési mentőcsomag egyik eleme.

Ujhelyi István az MSZP EP-képviselője közösségi oldalán tette közzé bejegyzését, melyben arról ír, hogy jelenlegi árfolyamon számolva,

nem kevesebb, mint 229 ezer-milliárd forintról van szó.

Ez a teljes összege az úgynevezett “Helyreállítási és Reziliencia Eszköznek”, vagyis az RFF-csomagnak, melynek egyik fele kedvezményes hitelként, a másik fele vissza nem térítendő támogatásként lesz majd elérhető a tagállamoknak.

A szocialista politikus szerint azonban kérdéses, hogy a hazánknak járó összeget, a magyar kormány, miként használja fel.

Ujhelyi kiemeli:

Orbánék a gazdaságvédelmi akciótervet alapvetően már ebből a pénzből akarják finanszírozni

(bár ezt nem hangoztatják a közmédiában és a hozzájuk lojális médiumokban).

“A források felhasználásáról széleskörű konzultációt kellene kötelezően tartaniuk, de erről egyelőre csak sunnyognak a fideszes államférfiak” – írja közösségi oldalán a szocialista EP-képviselő, majd leírja írásbeli hozzászólását, melyet az RFF-kapcsán jelenleg is zajló parlamenti vitához nyújtott be:

“Kétségtelenül történelmi az EU életében a koronavírus utáni helyreállítási csomag, benne az RFF létrehozása. Az újjáépítési csomagban lévő pénzügyi keret brutális méretű, a felhasználásával kapcsolatban megfogalmazott általános célok pedig mindenképpen támogatandóak.

Magyar szociáldemokrataként ugyanakkor azt állítom: egy ilyen léptékű fejlesztési csomag felhasználásának előnyben kell részesítenie az egészségügyi fejlesztéseket, a lakhatás biztosítását és a munkahelyek védelmét, valamint a rezsiköltségek érdemi csökkentését.

Kifejezetten elengedhetetlennek tartom az RFF-ben szereplő források elköltéséről szóló széleskörű konzultációt is a tagállamokban.

Tudom, hogy vannak olyan államok, ahol az adott kormány nyílt és felelős egyeztetést folytat az érdekképviseletekkel, civilekkel és állampolgárok széles körével, mielőtt benyújtaná reformtervét a források felhasználásáról.

Sajnálatos módon azt látom, hogy Magyarországon – ahol a Fidesz-kormány oly büszke arra, hogy minden fontos kérdésben kikéri az emberek véleményét – ezt a konzultációt igyekeznek elsunnyogni.

Rendkívül sajnálatos, hogy az újjáépítési forrásokból Magyarországra jutó többezer-milliárd forintnyi összeg felhasználása kapcsán az Orbán-kormány szinte egyáltalán nem vonja be az érintetteket.
Sőt, az Unióból érkező pénzeket ismét csak saját propaganda kampányára használja fel, letagadva, hogy a fejlesztésekre szánt összegeket az EU programja biztosítja.

Grandiózus újjáépítési folyamat előtt állunk, amely csak akkor lehet sikertörténet, ha transzparens, a valódi helyreállítást és újjáépítést szolgálja, de fókuszban tartja a szociális célokat is.”

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!