Kiderült Orbán miért lépett vissza a vétóból – a kormány környékén ismerhették ezt a tényt

A Népszava megbízásából a Publicus Intézet készített kutatást arról, vajon hogyan is viszonyulnak a választók Orbán Viktor brüsszeli vétó ámokfutásához, illetve az Európai Unióhoz. Ezek az adatok valószínűleg Orbán rendelkezésére álltak már régebben is, a kormány házi kutatóintézeteinek nem publikált adatai között.

A felmérés azt mutatta, hogy a magyaroknak nincs jó véleménye a hazai demokratikus intézményrendszerről sem: a kétharmad körüli többség szerint ugyanis politikai befolyás alatt áll a közmédia, nem függetlenek a bíróságok (beleértve az Alkotmánybíróságot), elfogult az ügyészség, ráadásul a közbeszerzéseket sem a legjobb ajánlattal nyerik.

Publicus Felmeres1

Ez az arány bizony jócskán meghaladja azt a támogatottsági mértéket, melyet az ellenzék részére mutatnak a legutolsó kutatások, tehát a rendszer működésével a fideszes szavazók jó része sincs megelégedve.

Másik érdekes tény, hogy majdnem minden negyedik válaszadó úgy véli, a kormány az EU-ból való kilépést készíti elő, Orán zsarolási kísérlete is erről szólt. A lakosság 86 százaléka szerint viszont káros lenne a különválás: ha most lenne erről népszavazás, 67 százalék az EU-ba való belépés mellett voksolna, 24 százalék ellene – ez a Publicus által 2009 óta mért második legnagyobb arány a belépés mellett. Ugyan csak népszavazással lehetne kilépni az EU-ból, de ha a kormány saját hatáskörben megtehetné ezt, és mégis kilépne a közösségből,

akkor a még a fideszesek 22 százaléka is elpártolna a kormánypártoktól és a következő választáson nem szavazna rájuk!

A kilépés a magyar gazdaságot teljes mértékben tönkretenné, ám ez kevésbé érdekli Orbánt, mint a hatalmának az elvesztése. Így ez lehetett az a végső indok, ami a vétóból való kitáncolásra sarkallta. Szinte kizárt, hogy nem mérték volna a brüsszeli események közben a közhangulatot, így ezek az adatok valószínűleg már Orbán asztalán voltak jóval korábban is.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!