Döbbenetes, mire bukkantak a Hundub tulajdonosi hátterében

Milliók

Kétes üzleti háttérrel startolt el az az új magyar közösségi oldal, amelyet a Facebook cenzúramentes hazai változataként ajánlott a kormányoldali közönség figyelmébe a Magyar Nemzet – derítette ki a 24.hu.

A lap szerint a közösségi oldal tulajdonosa egy hasonló nevű, alig pár hónapja létrehozott vállalkozás. A Debrecenben szeptember 1-jén bejegyzett Hundub Kereskedelmi és Szolgálató Kft.-t két magánszemély és egy belize-i offshore cég alapította.

Az Opten cégadatai szerint a két magánszemély Kollár Szabolcs és Pál Csaba, akik nem rendelkeznek vállalkozói, pénzügyi háttérrel, korábban semmilyen cégben nem vállaltak szerepet, az offshore-cég magyar képviselője, Rácz Mihály viszont igen széleskörű tapasztalatokat halmozott fel.

Rácz a többiekkel ellentétben tulajdonosként és cégvezetőként is dolgozott több hazai kft.-ben. Az Opten szerint azonban minden cége

felszámolás vagy kényszertörlés alá került az elmúlt években.

Rácz egy évtized alatt hét cégben szerzett tulajdonosi és irányítói posztot, de 2017-ig mindegyik fizetésképtelenné vált.

A bebukott cégek közé tartozott a hódmezővásárhelyi székhelyű Sárvár-Bau Építőipari Kft., amelynek kényszertörlését 2016-ban rendelte el a Szegedi Törvényszék Cégbírósága, mert közel 62 millió forinttal tartozott a NAV-nak, és a sárvári önkormányzaton is hagyott egy 678 ezer forintos kiegyenlítetlen számlát.

Az ügy kapcsán a bíróság elmarasztalta Ráczot, és megtiltotta, hogy más gazdasági társaságban vezető tisztségviselő, kizárólagos vagy többségi befolyást biztosító részesedéssel rendelkező tag legyen. A tiltás a 2016-os jogerőre emelkedéstől számított öt évig van érvényben.

A gyanús hátterű tulajdonosi viszonyok mellett az sem erősíti az oldallal szembeni bizalmat, hogy a lap által megkérdezett IT-szakértők szerint kezdetben komoly biztonsági problémákkal üzemelhetett. Ami még kevésbé bizalomgerjesztő, hogy gyanúsan sok kormányhoz köthető ember, szervezet regisztrálta magát az oldalra, holott alig néhány hete működik, köztük Orbán Viktor miniszterelnök. Nehezen elképzelhető, hogy ez megtörténhetett volna, amennyiben az oldalnak nem lenne valamiféle kapcsolódása a Fideszhez.

Mintha ez nem lenne elég, az oldal működőképességét jelenleg mindössze egy kétfős stáb próbálja biztosítani. Hogy erre hosszútávon is képesek lesznek-e, az kétséges, az oldalt már most egy elég durva hackertámadás érte. Erről bővebben itt olvashatnak:

Máris támadás alá vették a gyanús hátterű magyar Facebook-klónt

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!