Eldőlni látszik – bevetik az “atombombát” Orbán ellen, semmit sem ér a vétója

Financial Times egy magasrangú uniós illetékestől tudta meg, hogy az EU vezetői nem akarnak engedni a jogállamiság kérdésében a magyar és lengyel zsarolásnak, és megtalálták a megoldást, hogyan lehet megkerülni a vétót. Ursula von der Leyen kijelentése is megerősíti, nem számolnakmár a két országgal, mikor a közös jövőt tervezik.

Aaz uniós alapszerződés 122-es cikkében vészhelyzeti esetekre biztosított speciális célú eszköz (SPV) felállítását teszi lehetővé, melynek elindításához nincs szükség a magyar és lengyel szavazatokra, a koronavírus miatt a vészhelyzet pedig indokolható. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tagállamok garanciákat adnának ennek az SPV-nek, így az a piacon hiteleket tudna felvenni kötvénykibocsátás formájában, majd a bevont pénzt szét tudja osztani a tagállamok között. Ezzel az eredeti terv hatásait tudnák elérni,

Orbán szavazata nélkül is!

A másik kérdésben -amely az EU következő hét éves költségvetéséről szól- sem kívánnak engedni a zsarolásnak, a tegnapiuniós biztosi ülésen Ursula von der Leyen azt mondta, hogy ha december 7-ig, jövő hétfőig nem változik a magyar-lengyel vétóbeli álláspont,

akkor vészhelyzeti költségvetésre áttérve fognak tovább haladni.

Ez azt jelenti, hogy az EU a saját stábjára és valószínűleg a közvetlen agrárkifizetésekre tudna költeni, de új kohéziós rendelet hiányában a kohéziós politikára már nem fizethetnek ki pénzeket, mint ahogy az uniós külügyi kiadásokra sem. Mindez jól mutatja, hogy az EU vezetői nem akarnak engedni az unió alapértékeit megkérdőjelező zsarolásnak, másrészt gazdasági okok is meghúzódhatnak a háttérben.

Egyrészt, az uniós költségvetési ciklusok első 1-2 éve tervezéssel telik el, a pénzek nagyobbik részének a lehívása a ciklus második felében történik. A gazdaságilag erősebb államok könnyebben áthidalhatják a kezdeti kiesést mint Magyarország, akinek akár a szorítás miatt megváltozhat a véleménye és később megszavazhatja a költségvetést, hogy hozzá juthasson a neki járó támogatásoknak. Ez hazánknak, a költségvetés haszonélvezőjének sokkal nagyobb érdeke, mint azoknak a tagállamoknak, akik többet fizetnek be, mint amennyi támogatást kapnak!

Egy újabb támogatót is elvesztett Orbán

mikor az EU leendő soros elnöke, Portugália miniszterelnöke, Antonio Costa az Európai Parlamentben felszólalva kijelentette, em nyitják újra a jogállamisági mechanizmus kérdését, az végleges, és a jövő heti EU-csúcson meg kell egyezni. Ezek szerint Costa is bekeményített, az eddigi megengedőbb nyilatkozatai után.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!