Szétesőben Orbán rendszere – Csak kívülről látszik erősnek az egy kézben összpontosuló hatalom!

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen erőszakos szétverése kapcsán kérdezte a Sme szlovák napilap Hajdu Szabolcs filmrendezőt, aki véleményében nem csak az egyetem körül kialakult helyzetről, az új kancellárról és az egyetemfoglalásról beszélt, hanem Orbán egész rendszeréről.

A filmrendező a magyarországi helyzettel kapcsolatos véleményében kifejtette, hogy szerinte

“A kormány már nagyon gyenge.

Nincs szellemi bázisa, Orbán minden értelmiségit elűzött a köreiből, csak a vakon hívők maradtak”. Az Orbán-kormány “semmi mást nem kínál, csak agresszivitást”, ezáltal pedig az egyetlen célja a rombolás – tette hozzá Hajdu.

A lap kérdésére, miszerint ami jelenleg történik az országban, az hasonlít-e a kommunista diktatúrához, a rendező azt felelte:

“elsősorban a hozzáértés hiánya nyilvánul meg náluk minden fronton.

Orbán nem veszi figyelembe a társadalom fejlődését és semmit nem kínál a számára. A szocializmus legalább valamilyen ideológiai alapra épült, de Orbánnak még ez sincs. Ez itt már nem baloldaliság vagy jobboldaliság kérdése, ez a kormányzó hatalom színtiszta maffia.

Ráadásul a szocializmus idején a hatalom fifikásabb volt, nem voltak olyan lelki szegények, mint a mostaniak. A szocializmusban a hatalom együttműködött a művészekkel, nem tekintette őket szembenálló félnek. Természetesen szerette volna az akkori hatalom is megnyeri a művészvilágot, de a mai hatalom a művészeket egyszerűen csak megsemmisíteni akarja. Már én is az emberek ellensége vagyok. Orbán így írt le minket beszédében. Aki nincs vele, az liberális.”

Hajdu szerint Orbánék célja a “libernyákok” megsemmisítése, ráadásul még az SZFE nemrég kinevezett elnöke, Vidnyánszky Attila is azt terjeszti, hogy nemzetközi befolyás alatt állnak.

“Cate Blanchettől Soros Györgyig, mindenki minket irányít”

– tette hozzá a rendező.

Arra a kérdésre, hogy ha Orbán csak rombolni tud, miért szavaznak mégis rá az emberek, Hajdu elmondta, hogy azért, mert a rendszerváltás óta képes tematizálni a közbeszédet.

“Ügyes megoldásokat dolgozott ki a hatalom megszerzéséhez és megtartásához. Sikerült a választási rendszert is úgy átalakítani, hogy az ellenfélnek csak akkor van esélye nyerni ellene, ha mindenki mindenkivel összefog.”

Az SZFE-n kialakult helyzettel kapcsolatban pedig kifejtette, hogy rendkívülinek tartja az egyetem diákjainak ellenállását, és azt is, hogy világsztárok és civilek is kiállnak mellettük, de szerinte “ez ma már kevés”.

“Most arra lenne szükség, ha más iskolákban is, más frontokon is történjenek az események”

– mondta.

Szerinte egyébként “már ez a harminc napos ellenállás is hatalmas dolog. Ilyen szabadságért folytatott küzdelem 1989 óta nem volt nálunk, előtte pedig csak 1956-ban”. Azt pedig, hogy a hatalom nem képes leverni az ellenállásukat, szerinte arra utal, hogy a rendszer szép lassan darabjaira hullik.

“Lehetséges, hogy a kormány még valameddig eljátszadozik, de nem tudom elképzelni, hogyan. Mi is igyekszünk az ő fejükkel gondolkodni, és ahogy ők sem látnak megoldást, nem látunk mi sem” – jelentette ki Hajdu Szabolcs az szlovák interjúban, melyet Bőtös Botond fordított az Átlátszón futó blogján.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!