Esztergályos Cecília vérbeli kommunista tempóban oltotta le az SZFE-ért tüntető diákokat

A művésznőnek úgy néz ki, nem tűnt fel, hogy Magyarország rohamléptekben halad vissza az a világ felé, amit ő a múlt részének tekint.

A 24.hu egy ózdi fellépése előtt érte utol telefonon Esztergályos Cecíliát, hogy megkérdezze az SZFE körül kialakult helyzetről. Az egykor szebb napokat látott színművész úgy fogalmazott: ugyan nem követi közelről az eseményeket, de az interneten hallja az „elégedetlen emberek sikolyát”. Mint mondta, ő egy más, történelmi léptékből nézi a dolgot.

Ezt a “történelmi léptéket” az alábbiak szerint foglalta össze:

Hála istennek, demokrácia van. Mindenki elmondhatja bánatát, búját, és megpróbálnak rajta segíteni. Az én időmben ilyen nem volt. 1960-ban végeztem a Balettintézetben – ma már Táncművészeti Egyetem –, kilenc évig jártam oda, hogy klasszikus balerina lehessek. A diplomafellépés másnapján reggel közölte az igazgatómester, hogy kötelező mennem Pécsre. 17 és fél évesek voltunk, tehát kiskorúak, és világos volt, hogy aki nem megy le, az nem kap diplomát, hazamehet mosogatni. Tehát a fiatalságnak, középkorúaknak üzenem: hálásnak kell lenni, hogy ebben a mai világban élnek, és tudnak változtatni, meg tudják választani, mik szeretnének lenni. Az én időmben erről szó sem lehetett. A másik diplomám színművészeti volt, ott is az történt, hogy kijelöltek egy színházat, és oda kellett menni. Nem választhattuk meg a tanárainkat, örülhettünk, legalábbis én örültem, hogy felvettek mind a két főiskolára, és ma két diplomás, boldog ember vagyok, mert azt csinálom, amit szeretek.

Esztergályos szerint a mai fiatalok nincsenek tisztában a demokrácia és diktatúra fogalmaival. Szerinte hálát adhatnának az égnek, hogy nem kellett megtapasztalniuk az utóbbit.

„Én összetenném a két kezem – össze is teszem –, hogy ebben a világban élek már.”

A lapnak sikerült megszólaltatnia a Nemzeti társulathoz tartozó Trill Zsoltot is, aki hasonló apologetikus stílusban azt mondta, kétsége sincs afelől, hogy Vidnyánszky Attila és az egész stáb jót akar a Színművészeti ügyében is. “Szerintem biztos, hogy csak jó célok lebegnek a szemük előtt” – tette hozzá.

Csányi Sándornak is kikérték a véleményét, ám ő annyival hárította el a dolgot, hogy nem szeretne nyilatkozni, mert “egyáltalán nem foglalkozik politikával”.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!