Fellázadtak Orbánék ellen – Megüzenték, hogy nem tűrik tovább az ámokfutásukat!

A német Spiegel vezércikke, mely az EU-támogatások jogállamisági feltételekhez kötéséről kialakult vitában foglal állást, kemény üzenetet küldött Orbánnak és a vele szimpatizáló kormányoknak.

“Orbán Viktor magyar miniszterelnök és antidemokrata haverjai vezetik az EU-t. Ideje megmutatni nekik, hogy Európa több, mint egy ATM, amit igényük szerint fejhetnek”.

A német cikk kitér arra, hogy az Európai Tanács elnökének javaslata, melynek értelmében az Európai Bizottság tenne javaslatot a kifizetések felfüggesztésére vagy csökkentésére abban az esetben, ha egy tagállamban olyan általános gyengeségeket látna a jogállam terén, melyek az uniós források szabályszerű felhasználását veszélyeztetnék, nem elég szigorú.

Mint írja a cikket szemléző HVG: ez a javaslat “annyira nehézkes és vérszegény, hogy a magyar kormányfő és illiberális kollégái gond nélkül megtorpedózhatnak majd bármilyen kísérletet, amely megtagadná tőlük a pénzügyi alapok kifizetését”.

A Spiegel cikke pedig felszólítja az uniót, hogy az végre tegyen valamit, lépjen fel Magyarországgal, Csehországgal és Lengyelországgal szemben, hisz ezen országok kormányai az elmúlt években fokozatosan leépítették a jogállamiságot!

“Orbán Viktor elűzte a Közép-Európai Egyetemet, kötőfékre próbálja venni a még megmaradt független sajtóorgánumokat és arra használja a koronaválságot, hogy a Parlamentet megkerülve kormányozzon.

Cseh kollégája, a médiamogul és az ország legnagyobb agrárkonszernjének alapítója, Babis uniós pénzeket tulajdonított el egy wellness-központ építéséhez, mégsem kell reszketnie az ügyészségtől. Végül pedig – sorolja a lap vezércikkírója – Varsóban olyasvalaki győzött az elnökválasztáson, aki kifejezetten kiállt a vitatott bírósági reformok mellett és a kampányban nem riadt vissza a melegek elleni kirohanásoktól sem.”

A Spiegel szerint ha bevezetik a jogállamisági mechanizmust, ezeknek a visszaéléseknek el kell tűnniük, azonban úgy látják, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke olyan nehezen érvényesíthetővé teszi a jogállamisági követelményrendszert,

hogy “az olyanoknak, mint Orbán, ezután még kevesebb okuk lesz a félelemre”.

Az antidemokratikus kormányok egyszerűen megtorpedózhatnának bármiféle kísérletet, amely megtagadná tőlük az alapok kifizetését, így ez nem elég arra, hogy visszaszorítsa a jogállamiság leépítését és az uniós források szabálytalan felhasználását.

A lap azonban kiemeli,

nem halogathatja tovább az unió a védekezést, amikor olyan értékek mennek veszendőbe, mint a demokrácia és a jogállam!

Szerintük elérkezett az idő, hogy komoly válasszal reagáljanak és ne alibijavaslatokkal húzzák az időt.

A lap szerint az egyhangú döntéshozatal pedig lehetőséget teremt Orbánnak, hogy zsarolja a többieket! Mint írják: ha netán a többi állam- és kormányfő megszavazná a jogállami kritériumokat, akkor ő meg megvétózná a koronatervet.

“De ez már nem kemény tárgyalás, hanem cinikus játszadozás azoknak az országoknak a helyzetével, amelyeket súlyosabban érintett a vírus, mint a magyarokat”

– áll a 444.hu beszámolójában.

A német lap szerint egyértelműen ki kell mondani, hogy amikor Orbán Viktor és Andrej Babis Brüsszelben tárgyalnak, akkor nem csupán az országuk, hanem a családjuk, a pártbarátaik és vállalataik érdekeit is képviselik.

Teljesen egyértelmű, hogy személyes meggazdagodásuk, illetve a környezetük jó helyzetbe hozatala a cél. Hozzáteszik: elérkezett az idő, meg kell nekik mutatni, hogy az EU több, mint egy pénzautomata, melyből tetszés szerint vehetnek ki készpénzt. Az uniónak vannak alapértékei, amik a szervezet számára szentek és mindenkinek be kell tartania!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!