Botrány a lélegeztetőgépek körül – Hatalmas hibát vétett a Külügyminisztérium?

Kép: MTI

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) miatt került most szorult helyzetbe a Külügyminisztérium, mivel az állami kórházellátó jóval olcsóbban tudott lélegeztetőgépeket beszerezni, mint a tömeges vásárlást intéző külügy – közölte a 444.hu.

A G7 cikkéből kiderült, hogy nem csak a Külügyminisztérium szerzett be gépeket a koronavírus-járvány idején, hanem az ÁEEK is, összesen 2481 darabot.

A Külügyminisztérium által kialkudott 19,8 millió forinttal szemben, az állami kórházellátónak sikerült olcsóbban beszereznie, darabját 10,8 millióért!

A különbség tehát majdnem kétszeres, ami az adófizetők pénzéből ment, ráadásul a külügy jóval többet rendelt, mint kellett volna.

Az ÁEEK összesen 26,7 milliárdot költött a 2481 darab lélegeztetőre, míg a Külügyminisztérium 16 ezer darabot vásárolt 300 milliárd forinttért!

A most nyilvánosságra került ÁEEK-beszerzéssel pedig még inkább az látható, hogy feleslegesen túlbiztosítottuk magunkat, hisz már a külügy által vásárolt gépek mennyisége is eleve ezt tükrözte.

A lap szerint Magyarországon a vásárlások előtt is volt nagyjából 1600 lélegeztető, a külügy erre rendelt rá 16 ezer darabot, valamint ehhez jön még az ÁEEK által beszerzett 2481 darab.

Ez összesen 20 081 lélegeztetőgép, amiért legalább 327 milliárd forintot fizetett ki az állam!

A legrosszabb forgatókönyvvel számolva is csak 7500-8000 darab lélegeztetőgépre lett volna szükség, de ez is csak akkor, ha olyan mértékben terjed el hazánkban a vírus, hogy több százezer embert súlyosan megbetegít.

Szerencsére az első hullámot könnyebben átvészeltük, és egyszerre 82-en szorultak lélegeztetésre a koronavírusos betegek közül.

De még ez a 20 081 lélegeztetőgép sem a vége:

elkezdték gyártani a magyar fejlesztésű lélegeztetőt, valamint itthon szerelnek össze egy másik típust is, amiből ezer darabot vásárol a kormány.

Ezzel a mennyiséggel pedig szinte már biztos, hogy nálunk jut a legtöbb lélegeztető egy főre a világon!

Azt nem is említve, hogy ennyi szakember nincs is az országban, amennyi üzemeltetni is tudná a jelenleg fellelhető 20 081 darab gépet (meg amúgy is a nagy része egy raktárban porosodik)!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!