Trianon 100, és amit elcseszett ezzel kapcsolatban a magyar politika

Ma van a 100 éves évforduló, még inkább zsong mindenki, megemlékezések sora, mondja a hazai politikában mindenki a magáét, és a végén megint elveszik a lényeg. Az, hogy a magyar jobboldal bocsánatot kérjen, hogy a rendszerváltás óta Trianont semmi másra nem használta fel, mint a saját megkeseredett nacionalizmusának bizonyítására. De bocsánatot kérhetne a baloldal is, hogy sértett sündisznóként összegömbölyödve viszolygott mindentől, ami Trianonra emlékeztette, ahelyett, hogy objektív történelem oktatással, a világra nyitott hazaszeretetre tanított volna Trianon kapcsán. Meg lehetett volna tenni, talán most sem késő. Elmondani, hogy

A jobboldal legnagyobb hazugsága, hogy Trianon elkerülhető lett volna.

Mindenki, aki ezt gondolja, nézzen rá az alábbi térképre, melyet nem Gyurcsány Ferenc, de még csak nem is Soros György készített, hanem Teleki Pál:

Ethnographic map of hungary 1910 by teleki carte rouge

A Trianon előtti Magyarországon a lakosság 45 százaléka nem magyar volt! Ha pedig, jogosnak érezzük, hogy a magyarok saját országukban élhessenek, akkor miért gondoljuk, hogy más népeknek nincs joguk önálló államhoz? Miért gondoljuk, hogy igazságosabb lenne ha Fiume ma is a magyar állam része lenne, miközben egyetlen magyar sem él ott? Csak mert valamikor egyik királyunk erővel meghódította? Valljuk be, az 1500-as években bekövetkezett háromrészre szakadás következményeként, a monarchia Magyarországának majdnem fel már nem beszélt magyarul, és semmi kedve nem volt a Magyar Királyság részeként élni.

Ezt kellene megértetni mindenkivel, hogy a “Nem,nem soha” feliratú nagy-magyarországos matricáknak ezért nincs értelme. Mert ezt az egészet, amit sokan visszacsinálnának a jobboldalon, egyedül a magyarul sem tudó Habsburg császár tartotta össze. Csendben jegyzem meg, hogy sem önálló hadserege, sem külpolitikája, sem pedig pénzügyei nem lehett ekkor Magyarországnak. Érdemes lenne erre emlékezni azoknak is, akik most az EU ellen védik a szuverenitásunk.

A baloldalnak pedig, bár nem akarják engedni hogy megszólaljon, el kellene mondania, hogy

IGEN, Trianon igazságtalan, de nem azért amiért Kövér László gondolja!

Hanem azért, mert a győztesek által megállapított határok családokat szakítottak el, mert magyarokat kényszerítettek kisebbségi sorsra, ahelyett, hogy az etnikai határokat követve állapították volna meg az új országhatár. El kellene mondani azt is, tanulságként, hogy ne feledjük el,

az akkori magyar kormány agresszorként lépett fel egy háborúban, melynek a végén vesztett.

Egy olyan háború kirobbantásában vett részt, megy addig soha nem látott szenvedést és 20 millió áldozatot okozott Európának. Már pedig ezt emberek, magyar felelős pozícióban lévő emberek hagyták jóvá. Érdemes lenne beszélni ezekről a felelősségekről is, mielőtt habzó szájjal követelünk határrevíziót.

Fáj Trianon? Igen, fáj. Mert láttuk, látjuk milyen sorsot okozott ez magyar családok sokaságának. De fáj azért is, mert nem jutottunk túl a bezárkózó sovinizmuson, a lelkeket megölő gyűlöleten, nem sikerül tanulni saját nemzeti (legyen akkor ez is az, ha már a dohánybolt is az) hibáinkból.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!