Kudarcot vallott a kormány védekezése – Megjelent az eddigi legkeményebb hangú kritika!

Rengeteg kritika érte már a magyar kormányt a koronavírus-járvány ideje alatt hozott intézkedései miatt, de most Molnár Márk Péter egészség-gazdaságtani szakértő, a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság (Meta) hétfő este tartott, a járvány társadalmi-gazdasági hatásait elemző konferenciáján azt mondta

“Megvédtünk mindenkit, aki nem volt veszélyben, csak épp azokat nem, akiket kellett volna”.

A kritikát azzal kapcsolatban mondta, hogy szerinte “nem tudtuk megakadályozni az intézmények lefertőzését, a svédekhez hasonlóan nem tudtuk megvédeni az intézményekben élő időseket a vírustól”. Így szerinte hiába zárt le szinte mindent a kormány időben, az idősotthonokban így is rengetegen haltak meg.

A mostani felmérésekre alapozva pedig kijelentette, hogy nagy számban nem is volt jelen a vírus, mikor elkezdtük a görbét laposítani, így utólag a lezárásokat kicsit elsietettnek tartja.

Molnár azt is hozzátette, hogy a görbelaposítással nyert időt is elpazaroltuk, mert nem használtuk ki a felkészülésre,

úgy lettek megnyitva a városok, hogy érdemben nem léptünk előrébb a záráshoz képest.

“A vírust sem kimutatni nem tudjuk nagy magabiztossággal, költséghatékonyan, sem megakadályozni a terjedését” – számolt be róla a napi.hu, valamint hozzátették, hogy “nem ismerjük a pontos hatásmechanizmusát, nem értjük, hogy a gyerekek miért nem fertőződnek meg, nem tudjuk a mortalitását, a terjedési sebességet, vagy a terjedés sajátosságait”.

A szakértő azt is megemlítette, hogy míg a járvány áldozatainak megmentésére szinte korlátlan erőforrást áldozunk, békeidőben a magyar egészségügyben naponta kénytelenek olyan döntéseket meghozni, melyek egészségveszteséggel járnak az erőforrások korlátossága miatt.

Szerinte mérlegelni kell, és “nem azt kell megvédeni, aki fél, hanem aki veszélyben van”, tehát elsősorban az időseket és a krónikus betegeket ellátó intézményeket.

De megfogalmazott más példát is: “Hiába zártuk be a gyárakat, ha hagytuk, hogy az első napokban megfertőződött orvosok ezreket kezelgessenek védőfelszerelés nélkül”.

“Leállítottuk az egész gazdaságot, hogy néhány tízezer embert meg tudjunk menteni, miközben járvány nélkül is több tízezres az elkerülhető halálozás évente Magyarországon” – ezt már Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász mondta. Ő is azon a véleményen volt mint Molnár, szerinte míg normál ügymenetben százmilliós tételeket dobnak félre, most a járvány elleni védekezésre százmilliárdokat költenek.

Abban is egyetértett a két szakember, hogy a jövőben a pandémiás helyzetek az életünk részei lesznek, ezért a telemedicina, a távfelügyeleti rendszer, valamint a krónikus és az otthoni ellátás modernizációját tartják a legsürgetőbbnek.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!