Minősíthetetlen hangnem: Orbán nekiment Brüsszelnek

Sokszor az a képzetünk támad, hogy Orbánnak van egy terepsztala, és őrült diktátorokhoz hasonlóan azon tologatja a bábukat, tervezi a következő lépést teljes magabiztossággal, miközben a valóság egy piciny darabja sem szűrődik be jól védett bunkerébe.

Ugyanis, ha felfogná a valós helyzetet, akkor a vírusjárvány okozta problémákat nem tetézné még jobban azzal, hogy éppen most rúgja össze legjobban a port az Európai Unióval. Orbán diktátor-törvénye vezető hír ma az EU-ban, és több vezető politikus is erős kritikákat fogalmazott meg ezzel kapcsolatban, mint mondják a vészhelyzetben különleges intézkedésekre van szükség, de az intézkedéseknek minden esetben biztosítaniuk kell az alapvető jogok, a jogállamiság és a demokratikus alapelvek érvényesülését.

Európa Tanács (ET) főtitkára, Marija Pejcinovic Buric mindezt levélben is megfogalmazta és eljutatta a magyar miniszterelnökhöz. Azonban a válasz, amit kapott, mindenkit meglepett,

ugyanis Orbán a felcsúti kocsma stílusában válaszolt,

diplomáciában elfogadhatatlan módon fogalmazva: “Ha Ön nem képes segíteni nekünk a jelenlegi válsághelyzetben, kérem, legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától.” De ne legyünk túl szigorúak, írhatta valna azt is, hogy

“Kuss van, [email protected] meg!”

– ami lényegileg ugyanazt fejezi ki, mint az eredeti válasza, csak 18-as karika nélkül is fel lehet olvasni a híradóban.

Orbán nem véletlenül felejti el, azt a 37 milliárd eurós beruházási támogatást, amit a koronavírus miatt nyújt az EU, és azt a 8 milliárd eurós hitelt, amit a legnehezebb helyzetbe került ágazatok – kiskereskedelem, turizmus és közlekedés – mintegy 100 ezer vállalatának kínálnak.

De a pénzügyi támogatásoknál sokkal lényegesebb az a tudományos és egészségügyi együttműködés, amit az EU tagállamok közössége tud nyújtani, már ha valaki a valósággal kíván foglalkozni a terepasztalon tologatott ólomkatonák helyett.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!