Nem csitulnak a kedélyek – Hatalmas tüntetés van kibontakozóban

Továbbra is sokan állnak ki amellett, hogy ne kerüljön bevezetésre az új Nemzeti Alaptanterv. Most az ADOM diákmozgalom hirdetett meg egy óriási tüntetést március 15-én délután négyre, az Operaház elé. A felszólalók névsorát egyelőre még nem lehet tudni, de céljuk elég világos:

“Mutassuk meg Kásler Miklósnak, hogy milyen rengetegen vagyunk a korszerű oktatás mellett, és milyen sokan utasítjuk el az elavult szemléletű NAT-ot!

Március 15-én 16 órakor közös tüntetésre hívunk Benneteket: diákokat, szülőket, tanárokat, szakmai szervezeteket, és minden felelős állampolgárt! Álljunk ki együtt egy 21. századi, diákközpontú, esélyteremtő oktatási rendszerért!” – írják a szervezők a közösségi oldalon.

Korábban Kásler azzal védte az új NAT-ot, hogy az teljesen modern, elfogadható és mindössze néhány tantestület és diák tiltakozik ellene, ami elenyésző az ország oktatási intézményeinek számához képest. Ezzel szemben azonban jóval nagyobb a felháborodás, épp ezért a mostani tüntetés azt is szeretné bebizonyítani, hogy a miniszter nem a valós helyzetet vázolta fel.

A diákmozgalom a következő 3 fő problémát emeli ki a NAT-tal kapcsolatban:

“Az óraszám minimális (35-ről 34-re való) csökkentése mellett jelentősen növeli a lexikális tananyagot, ezzel hamisan állítja, hogy csökkentené a diákok és tanárok terheit: éppen ellenkezőleg, az iskolai órák mostantól még zsúfoltabbak lesznek.”

“Bár szavak szintjén modernnek próbál látszani, olyan mértékben előíró és diák- helyett tananyagközpontú, hogy azzal ellehetetleníti a modern pedagógiai módszerek alkalmazását, a tanárok szakmai szabadságát, a diákok érdeklődéséhez való alkalmazkodást.”

“Az olvasás megszerettetése helyett 117 szerzőt és 269 művet ír elő kötelezően a középiskolai irodalom órákon való feldolgozásra, miközben történelemből sokféle nézőpont bemutatása helyett egyetlen ideológiát szeretne a diákok felé közvetíteni, kritikus gondolkodás helyett engedelmes állampolgárokat nevelni.”

A tüntetők szeretnék elérni, hogy a NAT ne legyen szeptemberben bevezetve, inkább induljon széleskörű egyeztetés az új alaptantervről.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!