Kiszivárgott egy Ádernek írt személyes levél – korábbi ismerőse osztotta ki úgy, mint még soha senki

Egy korábbi meghívottja küldte el finoman melegebb éghajlatra az államfőt.

Személyes levelet írt Somogyi Péter Agy-díjas, oxfordi tudós Áder Jánosnak. Somogyi szerint döbbenetes és érthetetlen, hogy a köztársasági elnök miért hagyta jóvá

a nyilvánvalóan pártpolitikai célokat szolgáló MTA-törvényt.

A tudós korábban személyes ismeretségbe is került Áderrel, amikor az vendégül látta őt és feleségét az elnöki palotában. Elmondása szerint ekkor – 2016-ot írunk – még úgy látta, Áder látja a tudomány és az azt művelő elmék fontosságát az ország fennmaradásában és fejlődésében.

„A magyar tudományban és a fiatal tudósok képzésében folytatott mintegy 50 éves munkásságom alatt még nem tapasztaltam, hogy a kormánynak az intézkedései ennyire negatív véleményt váltottak volna ki szerte a világon”

– közölte a professzor. Ismeretes, Áder hó közepe táján írta alá a Magyar Tudományos Akadémia megcsonkolását és vagyona einstandolását lehetővé tevő MTA-törvényt. Somogyi szerint akik aláírták a törvényt, tudatában voltak annak, hogy mit cselekszenek, mégis megtették. Mint mondta, szerinte lehetett volna a tudományos közösség munkáját a valóságban is segíteni egy reformtörvénnyel, de láthatóan nem ez volt a törvényalkotók célja.

A tudós hozzátette, szerinte a kormány fél az értelmiségtől, mint azt több haldokló ágazat, pl. az oktatás- és egészségügy helyzete is mutatja.

“Önnek viszont nincs mitől félnie, így viszont a felelőssége országunk jövőjéért és a törvény aláírásának következményeiért óriási”

– zárta levelét Somogyi.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!