Megszólalt Soros György – Keményen bírálta Orbánt és Weber

Az Európa Parlamenti-választásokról írt egy rövid összefoglalást Soros György, aki többek között Orbánról is szót ejtett a Project Syndicate oldalán – közölte a 444.hu.

A milliárdos üzletember szerint sokkal jobb eredmény született a választáson, mint amire előzetesen számítani lehetett. Szerinte az Európa-párti erők kiálltak amellett, hogy meg akarják őrizni a kontinens hagyományos értékeit, tehát mindazt, ami miatt az unió megszületett.

Soros kiemelte azt is, hogy a Zöldek megerősödése rámutatott, hogy az embereket a klímaváltozás érdekli a legjobban, míg az Európa-ellenes erők a vártnál sokkal rosszabbul teljesítettek, aminek fő oka, hogy az európai emberek nem hiszik el, hogy hatalmukkal élve konstruktív politikát folytatnának.

A csúcsjelölti rendszerről azt gondolja, hogy azt teljesen újra kéne gondolni. Szerinte ez, az unió vezetőinek közvetlen megválasztását kéne hogy szolgálja, míg ehelyett inkabb olyan politikusok hatalmi játszmáinak eszközévé vált, akik mögött valódi, kézzelfogható politikai meghatalmazás nincs.

Soros kiemelte, ez odáig vezetett, hogy az Európai Néppárt listavezetőjét, Manfred Weber, nemzeti szintű politikai tapasztalat nélkül, kész megkötni bármilyen alkut azért, hogy megőrizze a frakció többségét a parlamentben,

még akár Orbán Viktorral is kiegyezik ezért cserébe.

Az amerikai-magyar üzletember úgy folytatta, hogy

Weber azzal az Orbán Viktorral egyezkedik, aki nyíltan gúnyt űzött a hagyományos európai normákból, és aki maffiaállamot épített ki Magyarországon.

Weber elérte, hogy míg a Néppárt fele meg akart válni Orbántól, néhány engedményért cserébe tűrjék meg maguk között a magyar miniszterelnök pártját.

Soros szerint azonban érdemes lesz azt figyelni, hogyan próbál Weber és Orbán lavírozni ebben a kényes helyzetben, mivel a Fidesz sorsa továbbra se dőlt el teljesen.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!