Elismert pszichológus elemezte Orbánt: “meg fog roppanni ez az ember”

Orbán évértékelője tegnap sok mindent megmutatott, amit nem szeretett volna a kormányfő, hogy lássunk belőle. De pont amit el akart takarni előlünk a fekete gyász kerítéssel, az mutatja meg leginkább a félelmeit.

A fekete kerítés és a beszéd ellentmondásai jól tükröződnek: miért kell bujkálni, ha egyébként minden olyan szép és gyönyörű ebben az országban? Miért kullognak el a fideszes politikusok és máskor oly bátor szimpatizánsok, hírességek, amikor kérdezik őket? Mert nincs válasz, csak Orbán van, ő pedig elrejtőzött a paraván mögé.

Én azt hiszem, hogy ő nagyon fél. Ahogy valószínűleg minden zsarnok fél. Egyre nő a hatalomtól, miközben egyre többen tudják, hogy ez színjáték. A világ valóban professzionális, valódi hatalommal rendelkező emberei összesúgnak mögötte, ha meglátják. Emberünk ezt mélyen elrejtve maga is sejti. Sokszor a viselkedésén is látható ez. A zakóját gombolja, a nyakkendőjét igazgatja. Körbepillantgat. Különféle helyzethez illőnek, alkalmasnak gondolt arcokat vág … Talán azt gondolja, majd a várban megnyugodhat. Derék dolog lehet Alcsútról felkapaszkodni a királyi várba. Bátor dolog.

-írta már 2016-ban Dr. Varga Zoltán, pszichológus. Majd így folytatja:

“Horthy felesége egykoron így óvta férjét: Ne költözzünk a várba, Miklós! Az ablakon fognak kidobálni bennünket.”

Szavai ma talán még igazabbak mint egykor. A korlátlan hatalommal bíró, kétharmados kormányfő, aki eddig soha nem foglalkozott évértékelő beszédeiben az ellenzékkel (kivéve mikor ő volt ellenzékben), most folyton vissza-vissza tért hozzájuk. Ilyen ez a tudatalatti: csak megmutatkozik mitől tart igazán az ember, hiába döngeti a nézőknek a mellét.

“Érdekesek ennek a viselkedésnek az etológiai párhuzamai. Az állatlélektani kutatások szerint például a gorilla akkor veri a mellét, ha fél. Embernél is hasonló ez a működés:

a melldöngető kivagyiság a félelem jelzése.

A miniszterelnökön látszik a kulturálatlansága is, ahogy zsebre dugott kézzel áll, szotyolázik, zavartan gombolgatja a zakóját.” – mondta már ezt a tavaly áprilisi választás után a az elismert pszichológus. Kitért a 168 Órának adott interjújában az Orbánt körülvevő körre is, nem túl hízelgően:

“Terapeutaként gyakran tapasztaltam, hogy az életminőség és a pszichés állapot a test változásain is megmutatkozik. Orbán a korához képest jóval idősebbnek látszik, terhei alatt elhasználódik. A legelső kormányzása idején még önálló gondolkodásra képes embereket választott maga mellé. Nézzék meg, ma milyen figurákkal veteti magát körül a rezsibiztos Németh Szilárdtól Kósa Lajosig. Hihetetlen az intellektuális züllés és a szolgalelkűség mértéke.

Az ellenzéknek szánt viccnek beállított mondatai sem tanúskodnak másról, minthogy megviselte, hogy “kamerát nyomtak az arcába”, hogy nem az történt a parlamentben a rabszolgatörvény elfogadásakor, amit ő várt. Nem tűrt tovább csendben az ellenzék. Ezt a feszültségét, sértődöttségét próbálja oldani. Senki, semmi nem sérült meg azon a parlamenti ülésen: egyedül az ő hatalmas egója. Nem róla szólt a “show”. Varga már 2016-ban előrevetítette:

“Tartok tőle, valamilyen módon meg fog roppanni ez az ember, mert a képességeihez képest hatalmas terhet cipel. Amit csinál, az a világ szempontjából periférikus dolog, de az ő személyiségéhez képest ez sok.”

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!