Drámai jelentést adtak ki: sosem látott veszélyben van Magyarország

Megjelentette éves jelentését a Freedom House, melyben súlyos megállapításokat tesz Magyarországról.

A szervezet 195 országot vizsgált, ebből 86-ot (az országok 44 százalékát) szabadnak listázott, 59-et (30 százalék) részben szabadnak, 50-et (26 százalék) nem szabadnak. Magyar szempontból különösen lesújtó, hogy bár az FH már tizenharmadik alkalommal jelenteti meg jelentését, most először fordul elő, hogy

hazánkat csak a részben szabad kategóriába sorolja.

Az FH szerint ez annak köszönhető, hogy Orbán Viktor és a Fidesz támadja a sajtót, a civil szervezeteket, az egyetemeket, a kutatókat és akadémikusokat, de nekiment a bíróságoknak és a magánszektornak is. Magyarország idén további 2 pontot rontott teljesítményén, már csak 70 pontot ért el.

A demokratikus intézmények fokozatos hanyatlásban vannak, az antidemokratikus retorika és a hatalomra vonatkozó demokratikus korlátok elutasítása lehet az első lépés a szabadságkorlátozások felé” – ezt Michael J. Abramowitz, az FH elnöke nyilatkozta. Hozzátette: Magyarországon, Törökországban és Venezuelában pl. erre látunk példákat.

Egy külön fejezet az amerikai demokrácia helyzetét is elemzi, Trump miatt az Egyesült Államok a tíz évvel ezelőtti 100-ból 94 pont helyett idén már csak 86-ot ért el.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!