Újabb győzelem a hajléktalanokat sújtó törvénnyel szemben

A Fővárosi Bíróság másodfokon megszüntette az Utcajogász ügyfelével szemben életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt indított eljárást. Ez azt jelenti, hogy a jogerős végzés szerint a bíróság elé citált nő nem követett el szabálysértést – értesítették ma délután a sjatót az ügyben eljáró jogászok.

Ügyfelük volt az első hajléktalan ember Budapesten, akit őrizetbe vettek és bíróság elé állítottak az október 15-én hatályba lépett új szabálysértési tényállás elkövetése miatt. A tárgyalás alatt bilincsbe verve egy szomszédos helyiségből engedték csak résztvenni a saját perében.

A nyugdíj előtt álló idős nőt egy napon belül háromszor figyelmeztették a rendőrök az új közterületen élőkkel foglalkozó jogszabály alapján, majd miután nem akart szállóra menni, előállították a rendőrök. Az asszony öt hónapja élt az utcán, miután élettársa halála miatt nem maradhatott tovább közös otthonukban. Alkalmi munkákból élt, korábban takarítóként és segédápolóként dolgozott.

Utcajogász3

Az elsőfokú bíróság figyelmeztetésben részesítette, ami ugyan a legenyhébb szabálysértési szankció, de mégis azt jelenti, hogy a bíróság szerint szabálysértést követett el és ezért „a bíróság rosszallását fejezi ki az elkövetett cselekmény miatt és felhívja az eljárás alá vont személyt arra, hogy a jövőben tartózkodjon szabálysértés elkövetésétől”.

Az ügyben eljáró Utcajogász Egyesület szakemberei fellebbeztek az elsőfokú döntés ellen, mert az volt az álláspontjuk, hogy nem történt szabálysértés és azt kérték a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszéktől, hogy függessze fel az eljárást és az alaptörvény-ellenes jogszabály alkalmazása miatt forduljon az Alkotmánybírósághoz. Ennek az indítványnak a Fővárosi Törvényszék nem adott helyt, de megállapította, hogy a szabálysértés nem valósult meg.

Ezzel együtt a Szabálysértési Munkacsoport, köztük az Utcajogász Egyesület jogászai szerint mind a hajléktalanság büntetése, mind pedig az eljárási szabályok (pl. telekommunikációs eszköz indoklás nélküli használata, automatikus őrizetbe vétel, kényszermosdatás) alaptörvény-ellenesek és nemzetközi emberi jogi szabályokat sértenek, melynek orvoslására további jogi lépéseket terveznek.

A Újabb győzelem a hajléktalanokat sújtó törvénnyel szemben cikk eredetileg a Szabadhír -n jelent meg.


Ossza meg ezt a cikket és kövessen minket facebookon, nekünk ezzel segíthet.


Tisztelettel köszönjük!
A PestiBulvár csapata
OSZD MEG!
A szabadhir.hu oldal azért jött létre, hogy új, szabad utat keressen a magyar média mostani, nehéz időszakában. Célunk, hogy azok a híreket, amelyek a közmédiában a jól ismert okokból nem, vagy csak megszépíthetve jelenhetnek meg, eljuttassuk az emberekhez. Független hírgyűjtő és hírszolgáltató portálként célunk az objektív tájékoztatás, nem akarunk semmilyen pártnak, politikai szervezetnek megfelelni. Küldetésünk, hogy híreinkből a magyar olvasók széleskörű képet kapjanak a közéletről és a belpolitikai helyzetről. Amennyiben egy-egy írásunk megtetszik, köszönjük, ha azt megosztja a közösségi oldalain! Ezzel sokat segít nekünk és másoknak is, akik szeretnének tisztán látni a magyar közélet zavaros világában.