Szakad az LMP – innen nincs visszaút

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Amit a választási kampányban művelt az LMP az tragédia volt, meg is lett az eredménye: a Fidesz kétharmados parlamenti többséget szerzett. Ami viszont a választások után zajlik a pártban, az már inkább komédia, még ha keserű is a szánk tőle. Az LMP új urai szépen sorban “kivégzik” azokat, akiknek a hátán bejutottak a parlamentbe. Látszik, hogy az új elnökség és frakcióvezetés teljesen új arculatot kíván adni a pártnak, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a két legismertebb arc, a kampányban legtöbbet dolgozó páros, a Szél Bernadett – Hadházy Ákos duó teljesen eltűnjön a képből. Hadházytól már megszabadultak, és most pár hónappal ezelőtti miniszterelnök jelöltjükön van a sor.

Szél Bernadett ellen etikai eljárást indítottak, mert azt nyilatkozta, hogy megszavazná a Sargentini-jelentést. Gondolom, minden az országért felelősséget érző ellenzéki így tenne, ha az EU parlamentben lenne szavazati joga. Mindezt az eljárást az a Sallai Róbert Benedek kezdeményezte, akit kizártak a pártból a Hadházyval szembeni agressziója miatt, majd az új vezetőség visszavette. Nem lennénk meglepve, ha Szél Bernadett is követné társát, és kilépne az LMP-ből, tiltakozva a méltánytalan bánásmód miatt.

Ha megy, akkor viszont nem egyedül teszi ezt. Kevésbé lesz látványos, de vele együtt távozni fognak azok is a pártból, akik hittek abban, hogy az LMP egy ellenzéki párt, és nem a Fidesz által létrehozott fiókszervezet.

Pedig a múlt eseményeit összevetve a mostani történésekkel, leginkább az a változat tűnik a legvalóságosabbnak. Annyi kis kitérő volt a történetben, hogy a választási kampányban hagyták, hogy a Szél-Hadházy páros rá tudjon hajtani a baloldali szavazókra, onnan elvéve így pár mandátumot, miközben Schmitt Mária konyhájában már javában kifőzték a választás utáni tervet. A duó pedig “jó bolond” módjára, végig is vitte a dolgát. Amit most látunk tőlük, az a pillanat, amikor rádöbbennek, hogy csak eszközök voltak, egyszerhasználatosak, akiket most kidobnak. Kemény felismerés ez, mert nincs hova menniük. A kampányban konfrontálódtak a baloldali pártokkal, ott nincs hely. A sajátjaik  most dobják ki őket, a Jobbik pedig épp most borul össze az új LMP-vel.

Egy biztos, épül a Fidesz saját maga által épített, jobb oldali ál-ellenzéke, megpróbálja összegyúrni a Jobbik és az LMP gerinctelenebb, megalkuvásra alkalmas maradékát. De legalább tiszta marad a kép, ha valaki a Fidesz rezsim leváltását szeretné, csak az MSZP-DK páros maradt. Reméljük, a vasárnapi XV. kerületi időközi polgármester választáson ez sikerül is bebizonyítaniuk.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!