Visszaüthet Orbán terve! Ha ezt meglépik, oda az uniós pénz!

Jelentős átalakítást terveznek az unió következő költségvetési ciklusában, 2020-tól. Az Európai Bizottság javaslata szerint, az uniós költségvetési források felhasználását a jogállami elvek tiszteletben tartásához kötnék. Ez egy új megközelítés, miszerint politikai feltételei is lennének a pénzek folyósításának.

A szabályozás létrehozása azért merült fel, mert jelen pillanatban az uniónak nincs eszköze arra, hogy a szabálytalanul vagy csalással felhasznált pénzeket visszakövetelje. Ehhez elsődlegesen a független bíróságok meglétét írnák elő, amely alapvető feltétele, hogy a viták jogállami alapokon lehessenek megítélve. Lehetséges, hogy a Magyarország által elutasított Európai Ügyészséghez való csatlakozás is felmerül majd, mint feltétel.

Hazánkat ez nem csak a közös ügyészséghez való csatlakozás elutasítása miatt érinti, de a kormányzat épp most készül a bíróságok átszervezésére, a kormányzati befolyás jelentős megnövelésére az igazságszolgáltatás területén. Amennyiben ezt Orbánék meglépik, Magyarország teljes egészében eleshet 2020-tól minden uniós támogatástól.

Kérdés, hogy az OLAF jelentés alapján kivizsgálják-e végre a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a több mint gyanús ügyeit, pontot tesznek-e az Elios botrány végére, vagy kockáztatják az egész ország sorsát és fejlődését. Persze a kérdés naiv, hiszen Tiborcz bukása egyértelműen Orbán bukását is jelentené.

A bíróságok átszervezéséről itt írtunk:

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!