Szédítő eredmény: lelepleztük, mivel akarják megvenni a nyugdíjasok szavazatát

Orbán és Matolcsy MTI Fotó: Beliczay László

Az a manipuláció, amivel a Fidesz meg akarja vezetni a nyugdíjasokat, nem csak azért felháborító, mert folyamatosan megszegi az érvényes törvényeket, hanem mert rettenetesen lenézi ezt a választó réteget. Azt gondolja, némi nyugdíjemeléssel megvehető a szavazatuk, semmilyen önálló gondolatuk, véleményük nincs, egyedül a nyugdíj mértéke határozza meg a szavazatukat.

2017 elején 1,6% emelték a nyugdíjakat, de ezt is csak hosszas herce-hurca után, mert eredetileg 0,9% terveztek. A törvény szerint a következő évre prognosztizált inflációval kell növelni a nyugdíjak mértékét, akkor a Matolcsy vezette MNB is 2,3%-ot várt. Itt tehát lecsippentettek 0,7%-ot, amit később kompenzáció során kellett kifizetniük ez év végén. Világos a képlet, ha kell adni emelést a nyugdíjasoknak, akkor azt a választásokhoz minél közelebb kell adni, még ha ez nem is törvényes, nehogy elfelejtsenek hálásnak lenni. Ezért novemberben emeltek 1%-ot visszamenőleg, úgy, hogy az beépült a járandóságba, tehát az újabb évi emelés is már erről az alapról indul.

A 2018-as évre viszont már nem jellemző az előző évi visszafogott tervezés, most nagyvonalúan számolták az inflációt, hogy nagyobb lehessen az emelés mértéke. Így lett 3% az emelés, miközben az MNB 2,5%-ot vár. Tiszta sor, ha választási év van, akkor 2,5% helyett 3%, ha nincs akkor 2,3% helyett 1,6% az emelés mértéke. Azért ez felettébb feltűnő mindenkinek, aki csak egy kicsit is nyomon követi a nyugdíjának az alakulását.

Ez azt jelenti, hogy idén nyárhoz képest egy átlag nyugdíjjal rendelkező 5 000 forinttal többet kap jövő év elején. Tudjuk, sokaknak ez még nem oldja meg a tarthatatlan helyzetét, pláne ha bejön egy kemény januári, februári fagyos időszak. Ami miatt szót kívánunk emelni, hogy a kormány idős politikája pusztán ennyiben merül ki, trükközés a számokkal, elcsúsztatott járandóságok, választási évben csöpögtetett alamizsna.

Ha csak ennyire képesek, nem érdemlik meg, hogy vezessék az országot.

 

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!