A kormány megszavazta: a rendőrségen be kell jelenteni, ha ezt teszi a Facebookon

Fotó: Molnár Ádám - Népszava

A parlament alig egy órája elfogadta az új gyülekezési törvényt, ami kissé újraírja a tüntetések, demonstrációk szabályait. 

Az ellenzék elutasította, a Fidesz-KDNP és a nemzetiségi képviselő viszont mély egyetértésben támogatta a demonstrációk szabadságát szűkítő javaslatot, amit így kétharmados többséggel megszavazott a parlament.

Az új gyülekezési törvény módosítására a kormány szerint azért volt szükség, mert az eddig hatályban lévő jogszabály a számtalanszor módosított 1989-es volt, amely már régóta nem tudott lépést tartani az aktuális gyakorlattal. Bár valóban változtak a szokásaink és a tüntetések szervezése is inkább a közösségi médiatérben indul, a törvény ilyen szintű átírására nem lett volna indokolt.

Ne nagyon szervezzen tüntetést a Facebookon úgy, hogy nem ismeri az új szabályokat, mert a végén elviszi a rendőrség.

Késő bánat, a kormány egyik kegyelt ügyvédje, Trócsányi László igazságügyi miniszter által benyújtott új gyülekezési törvény október 1-től lesz hatályos. A törvény mérlegelési lehetőséget ad a rendőrség kezébe arra vonatkozóan, hogy a „nem kívánt” tüntetéseket, gyűléseket az bármikor betilthassa.

Az eddigi szabályozás szerint akkor tilthatott meg egy rendezvényt a rendőrség, ha az „a népképviseleti szervek vagy a bíróságok zavartalan működését súlyosan veszélyeztetné, vagy ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható”.

Az új törvény szerint viszont betiltható a gyűlés, ha:
  1. a közbiztonságot vagy a közrendet közvetlenül, szükségtelen és aránytalan mértékben veszélyezteti, illetve
  2. mások jogainak és szabadságának szükségtelen mértékű és aránytalan sérelmével jár.

Az első pont nagyjából eddig is adott volt, ám az ördög itt is a részletekben rejlik. Változás, hogy a rendőrség mostantól a tüntetés előtt mérlegelheti, hogy „a gyűlés bűncselekményt vagy bűncselekményre való felhívást valósít meg. Eddig az volt a rend, hogy ha ilyesmi történik, a rendőrség a helyszínen közbelép, és feloszlatja a tüntetést. – írja az Index.

Mostantól a bíróságok működését veszélyeztető tüntetés is betiltható – előzetes mérlegelés alapján még úgy is, hogy senki nem lát a jövőbe. Ez új, hiszen eddig csak akkor volt betiltható ilyen gyűlés ha az a bíróságok működését súlyosan veszélyeztette. Ez alapján bármi lehet.

A törvény meghatározza azt is, mi jár mások jogainak és szabadságának sérelmével. „Különösen, ha a felhívás, illetve a gyűlés alkalmas mások magán- és családi életének védelméhez való jogának, otthonának, emberi méltóságának, a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának a megsértésére, vagy szabad mozgáshoz, tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogát korlátozására.” – Magyarul: ezentúl nem lesz semmiféle tüntetés Orbán Viktor háza előtt. Meg egyikük háza előtt sem. Sőt munkaidő után jóformán hozzá sem szólhat senki a politikusokhoz.

Ez egyébként a politikusok magánéletének védelme érdekében hozott törvénnyel szimbiózisban van, a kormány által benyújtott javaslat ugyanis kimondja, hogy „a közéleti szereplő magán- és családi életét, valamint otthonát a közügyek szabad vitatásának körén kívül eső közléssel vagy magatartással szemben a közéleti szereplőnek nem minősülő személlyel azonos védelem illeti meg.” Jogaik azok vannak, csak kötelességeik nincsenek…

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!