Így fog kinézni az új ötszázas, erre figyeljen – mutatjuk mi változik!

A Magyar Nemzeti Bank bankjegysorozatának utolsó elemét is megújította: hamarosan találkozhatunk az új ötszáz forintos bankjegyekkel.

Mit kell tudni?

Az új ötszázas, idén július 4-től törvényes fizetőeszközzé válik. A megújított 500 forintos bankjegyek kibocsátását követően megkezdődhet a készpénzforgalom kiemelt szereplőinek felkészítése az új bankjegyek forgalomba kerülésére. A következő hónapok legfontosabb feladata lesz a bankjegyelfogadó és feldolgozó gépek, automaták alkalmassá tétele az új bankjegy kezelésére.

iLRktkqTURBXy9lOTViZGJlMTJjNGU1MTkxMDAwOTc2MjBiYTY2NTM3Yy5qcGVnkZUCzQJsAMLD
Az új bankjegy eleje

Az MNB ennek jegyében hívja fel minden parkoló- menetjegy- ital- és áruautomata üzemeltető figyelmét, hogy berendezéseik felkészítését mielőbb kezdjék meg annak érdekében, hogy a lakosság az új 500 forintos bankjegyekkel is zökkenőmentesen használhassa majd az automatákat.

BgWktkqTURBXy9kNzU4NjNhYzk1NzFiYzAwOTYwYTJjYmRiZDk4MDI4ZC5qcGVnkZUCzQJsAMLD
Az új bankjegy hátulja

A felkészülési időszak lezárását követően, a kibocsátás második lépéseként, 2019. február 1-től fizethetünk majd a megújított 500 forintos címlettel.

A jelenlegi 500 forintos bankjegyeket 2019. október 31-ig használhatjuk vásárlásaink során, ezt követően az MNB bevonja azokat, így 2019. november 1-től már csak a megújított 500 forintos bankjegyekkel lehet majd fizetni.

Ám a régi bankjegyek még hosszú évekig nem veszítik el értéküket: a bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három évig, a jegybank pedig húsz évig – azaz 2039. október 31-ig – díjmentesen váltja át azokat azonos címletű törvényes fizetőeszközre.

Az új bankjegyek korszerű technológiával készülnek, melyek így nehezebben lesznek hamisíthatók, és ellenállóbb anyagból készülnek. A jelenleg barnás-sárgás árnyalatot egy új, rézvörös árnyalatú bankjegy váltja, szóval érdemes figyelni, mi akad a kezünkbe a pénztárcában turkálva.

Az új ötszázas jelenleg nagyjából másfél eurót ér.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!