Magyarország nagyüzemben égeti az uniós pénzeket. Sajnos nem minden eurócentből lesz értelmes beruházás sőt, az uniós források egy jelentős része korrupciós pénzként szivárog el a közbeszerzésnek nevezett nagyüzemi lopásban.

Budapesten jártak az Európai Bizottság (EB) auditorai, akik utánanéztek annak, hogy mi történt a 2015 és 2017 közötti közbeszerzési pénzekkel. Egy nagyon jelentős, több mint 1200 milliárd forintnyi támogatásról van szó, mely összeg már szabad szemmel is látható, még Brüsszelből is.

Az auditorok megállapították, hogy a 34 vizsgált projekt fele olyan építési beruházás volt, aminek a szerződéses ára jelentősen, akár 70%-kal is meghaladta a közbeszerzési felhívásban becsült értéket – írta a 24.hu.

A lap brüsszeli forrásokból úgy tudja, hogy Magyarország nagyon rosszul teljesített a vizsgálaton. A jelentés szerint a közbeszerzési ellenőrzési rendszerünk egy rakás szerencsétlenség, ami ráadásul éppen csak működik – ezt a magyar kormány természetesen nem szerette volna kitenni ki a kirakatba.

A lap megkérdezte a magyarországi főellenőrt is, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságot (EUTAF) arról, hogy milyen hibákat fedeztek fel, de erről nem szerettek volna nyilatkozni, mondván a részletek bizalmas adatot képeznek.

Eltitkolni a jelentés következményeit azonban lehet. Az EB az uniós támogatások jelentős részének megvonását javasolta, ami nagyjából egy 10 százalékos korrekciót jelent – magyarul, ennyit kell majd visszafizetnünk, és ezt már megérezheti az uniós forrásokból élő magyar gazdaság is.

Brüsszel a miniszterelnökség számára is megküldte a jelentést, de ők nem reagálnak.

Mivel a kormány egyelőre hallgat, így csak találgatni lehet, hogy mennyi pénz visszafizetésére kell számítaniuk a magyar adófizetőknek, de az biztos, hogy az összeg százmilliárdokra tehető.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!