Lehullt a lepel: Hosszú Katinka megvezette a fél országot

epa05460685 Katinka Hosszu of Hungary celebrates her World Record winning the women's 400m Medley final of the Rio 2016 Olympic Games Swimming events at Olympic Aquatics Stadium at the Olympic Park in Rio de Janeiro, Brazil, 06 August 2016. EPA/DEAN LEWINS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Hosszú Katinka útja a semmiből a abszolút világsikerekig vezetett, ezt valószínűleg soha nem felejtik el neki. Ahogy azt sem, hogyan járta be ezt az utat.

Az úszónő mostanában botrányairól ismert, ami az úszószövetségben nyilvánosan eltépett szerződéssel kezdődött, és a szerelmi életének válságáig jutott. Arról, hogy mi történt vele és edzőjeként is funkcionáló amerikai férjével, Shane Tusuppal most külön nem ejtenénk szót (itt és itt olvashat róla), inkább arra fókuszáljunk, hogy a magyar álom megvalósításáról és a „friss, új szemléletet” propagáló, saját brendet építő, magát csak Iron Ladyként emlegető Hosszú valójában egy képmutató valaki.

Erővel és kitartással küzdötte fel magát a magyar valóságból az amerikai álomba, ahonnan férjével, no meg némi külföldi sport- és marketingtapasztalattal hazatérve a térde elé rogyott Magyarország, ámulva a teljesítményén.

Tényleg odatette magát, csakhogy ez nem annyira egyszerű. A háttérben ugyanis már akkor sejteni lehetett, hogy Hosszú Katinka nem a magyar álom, csak a posványos nyálkás magyar valóság új narratívája.

Hosszúék a nyilvánosság abszolút favoritjai voltak – ezért sok mindent megtehettek, amit más halandó sporttársai nem.

Kikezdhették az úszószövetséget, maguk mögött tudhatták a kormány támogatását, megkaptak mindent. Is.

Megkapták például a milliárdokból felépített Duna Úszóarénát. Az adófizetők pénzén brutálisan túlárazott hodály egy fillér hasznot nem termelt tavalyi átadása óta, pedig Hosszúék úszóiskolája is ott működött. A többi úszó le van sajnálva, mert a bajnok ott úszik.

A 24.hu-n megjelent cikkből kiderül, hogy a lap hónapok óta pereskedik a létesítményt üzemeltető Bp2017 Kft.-vel, hogy a közérdekű adatnak minősülő szerződéseket, pénzügyi mozgásokat végre a nyilvánosság elé tárja, ám arra senki sem számított, mit fognak találni.

Azt már korábban megtudtuk, hogy Shane Tusup milliós edzői szerződést kötött, az viszont csak most derült ki, hogy kettejük közös vállalkozása az Iron Aquatics nem bérli, csak használja a létesítményt – írja a lap.

Magyarul, Hosszúék ingyen használják az adófizetők pénzén felépült úszócsarnokot, hiszen  vállalkozásuk szerződés hiányában nem fizet bérleti díjat.

Most, hogy buktak, a felek egymás kezét mosva bejelentették: június 1-től már fizet az Iron Aquatics.

Trükkök, titkok árnyékolják be Hosszú sportsikereit, ment a sumákolás, mert mégiscsak pénzről van szó. Nagyon, nagyon sok pénzről, amit jobbnak láttak eltitkolni előlünk. Mert mi úgyis tapsikolunk nekik, ha potyognak az érmek.

Egy mezei halandónak a strandbelépő több ezer forint. Egy háromtagú budapesti család 25 ezer alatt nem ússza meg a pancsolást – egy lángos itt, egy sör meg egy fagyi ott. Hosszúék meg tele vannak, és tetejébe ingyen használják a nemzet úszócsarnokát. Sőt. Megyünk tovább.

Csillebérc, az egykori úttörőtábor sokáig a Magyar Úttörőszövetség kezelésében állt, több kisvállalkozás is működött a kilencvenes évek óta már csak vegetáló ifjúsági táborban. A komplexum azonban jó helyen van, jó adottságokkal rendelkezik, így értékesítették.

A csillebérci tábor helyére a tervek szerint Hosszú nevével fémjelzett úszóakadémia létesülne, de Blikk szerint a Hosszú-projekt is zátonyra futhat;

„könnyen lehet, hogy nem az úszónő, hanem helyette más indítja be ott az akadémiát. Az ügyben döntés még nincs, de egy hétmilliárdos befektetést józan ésszel aligha bíznak olyan vállalkozásra, amelynek irányítói (Tusup és Hosszú) még egymással is háborúznak…”

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!