Botrányt keltett az öngyilkos szarkofág a temetkezési kiállításon

Erős megrökönyödést keltett az amszterdami temetkezési vásáron bemutatott „stílusos és eufórikus” halált ígérő öngyilkosság-gondola, a Sarco. A 3D-s nyomtatóval készített eszköz egy gombnyomásra megtelik nitrogénnel, így a halni vágyó személy viszonylag zökkenőmentesen jut át az árnyékvilágba.

A szarkofágról elnevezett „Sarcot” az öngyilkosságra való jog általános elismeréséért küzdő ausztrál Philip Nitschke, illetve a holland Alexander Bannink fejlesztette ki, majd készítette el egy 3D-s nyomtató segítségével. Az átlátszó üvegű gondola alatt egy koporsó is van.

„A meghalni óhajtó személy megnyom egy gombot, s a kapszula megtelik nitrogénnel. A bent fekvő rövid ideig szédülést érez, ám gyorsan elveszti az eszméletét és meghal” – mondta Nitschke, aki szerint találmánya sokakon segíthet.

„Számos olyan ország van, ahol a törvény csak a segítséggel elkövetett öngyilkosságot tiltja. Aki öngyilkos akar lenni, csak megnyom egy gombot, s nem kell a vonat elé állnia” – magyarázta a feltaláló, aki közölte, még az év vége előtt megépíti a Sarco első működő prototípusát.

„Őrület, marhaság, egyáltalán nem érdekelne a működő Sarco” – idézte a The Guardian című napilap az egyik látogatót.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!