Lószoláriumra pályáztak, de amit a pénzzel tettek a Fideszesek arra nincs szó

Czerván György Fotó: Földi Imre / MTI

Iskolások és  lovas szakemberek képzésére építettek fel állami és uniós támogatásból egy tápiószentmártoni lovasközpontot 45 millió forintból, azonban a Hvg.hu cikke szerint azt kizárólag Czerván György fideszes képviselő-államtitkár veje, Galbács Ferenc fogathajtó, trafiktulajdonos használja.

Galbács elmondta a HVG munkatársának, hogy a lovas centrumot rajta kívül korábban a Bozsik József fogathajtó bajnok is használta. A probléma csak az, hogy a szintén lovas szakemberként dolgozó fiát korábban pont az ő apósa fenyegette meg, amikor az szövetségi kapitányként kritizálta a Mészáros Lőrinc cége által épített szilvásváradi lovarda minőségét. A fenyegetésről hangfelvétel is készült.

 

Bozsik a cikkben azt állítja, hogy Czerván György államtitkár vejének és egy másik közeli családtagjának közreműködésével épp csak az ünnepélyes átadásra és helyszíni ellenőrzésre volt meg a lovardában minden, ami az uniós támogatás felhasználását igazolta. „Mindent úgy dobtak össze” – mondta Bozsik, és példákat is mond: nyergeket, hajtószárakat és több más tulajdonában álló eszközt vittek oda, mintha a képző központhoz tartozna.

A legdurvább példa az egyik drága tételnek számító lószolárium (ez a lovak melegítésére szolgál edzés után, hogy ne fázzanak meg), amit egy kecskeméti lovardából kértek kölcsön és szereltek fel a megnyitás idejére, majd szállították vissza- állítja Bozsik, aki úgy tűnik, számlákkal és dokumentumokkal is tudja igazolni állítását, miszerint egy csomó dolog csak papíron valósult meg.

„Már azt sem értettem, miért kell egyáltalán még egy lovas centrum, hiszen itt van Kincsem Lovaspark … Nem hallottam róla, hogy egyáltalán működne itt bármi” -jelentette ki a HVG-nek Györe László, Tápiószentmárton polgármestere.

Arról a lehetőségről sem hallott még, hogy a helyi iskolásoknak tartottak volna itt képzést, pedig tudomása szerint az eredeti tervek között erről valóban volt szó, bizonyítékként elmondja, hogy az önkormányzaton keresztül fizettek ki 7,5 millió forintot egy kifejezetten erről szóló tanulmányra.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!