Most veszíti el a Fidesz a hátországát, azok kampányolnak ellene, akik eddig támogatták

Érthető okokból a teljes kormányzati média igyekszik elhallgatni, vagy cáfolni, hogy mire készül Orbán az önkormányzatokkal, ha újra hatalomra kerül. A cél világos volt mindenki számára már az Alaptörvény megszavazásakor, akinek volt szeme hozzá. A 2011-ben életbe lépett alaptörvényből kikerült a települések önkormányzáshoz való joga, és mindehhez a parlamentben az igen gomb megnyomása után ott tapsikoltak azok a fideszes polgármesterek is, akiknek most a széke került veszélybe.

A tendencia látható volt, az alaptörvény után folyamatosan csökkentették az önkormányzatok jogköreit, elvették a kórházaikat, az iskoláikat. Ma az állam, egyház, alapítvány is üzemeltethet iskolát, csak az önkormányzatok nem. A jogkörök megnyirbálásával természetesen forrásokat is vontak el, de nagyobb mértékben, mint amennyi indokolt lett volna. Az önkormányzati dolgozók illetményét központilag 10 éve nem emelték, miközben a járási hivatalokat kitömték pénzzel, hogy oda csábítsák a jól képzett szakembereket az önkormányzatoktól.

Látszik, hogy a Fidesz hátát kirázza a hideg minden olyan dologtól, ahol az emberek önmagukról tudnak demokratikus módon dönteni. A most kiszivárgott, de tagadott anyagban a régi tanácsrendszer köszön vissza, és a tervezet több variációt is tartalmaz, amelyek szerint akár 292-re csökkenhetne a mai 3152 településen létező önkormányzati rendszer.

A fideszes források véleménye is megoszlik abban, hogy az 1500, 2000, 5000 fős településhatárnál lesz-e meghúzva a határ, ahol már nem tartanának 2019-ben önkormányzati választást, vagy csak a megyei jogú városokra korlátozódna ez a kiváltság, hogy polgármesterük legyen. Az egész eddigi önkormányzatiságot pedig felváltaná egy kommisszár rendszer, amiben ugyan egy-egy képviselőt választhatnának a települések, de ők csak egy nagyobb területi, járási testületbe lennének beintegrálva, természetesen kormányzati irányítással. Már a Fidesz középvezetői rétegében is egyre inkább erősödnek azok a hangok, hogy katasztrófához vezetne Orbán újabb győzelme.

A Fidesz felső vezetésének szándéka érthető, mert a települési polgármesterek még mindig jelentős saját forrással és befolyással rendelkeznek a lakosság felé, ezért könnyen tudják egy-egy falu pártpreferenciáját megváltoztatni. Orbán nem akarja, hogy bármilyen ellenpólus kialakuljon a közigazgatásban, ami a kormányzati szándékokat meg tudná akadályozni. Azonban azok a polgármestereken, képviselőkön és hivatali alkalmazottakon kívül, akiknek konkrét anyagi veszteségük adódik a rendszer átalakításából, azok az állampolgárok is elfordulnak a Fidesztől, akiknek fontosabb szűkebb hazájuk, mint Mészáros Lőrinc boldogulása.

Ideig-óráig el lehet kábítani őket a Soros-tervvel, de könnyen kibújhat a szög a zsákból, mert még egy emberrel sem találkoztak, akinek a munkáját elvette volna egy migráns, de olyan menyecskével sem, aki után szír menekültek füttyögtek volna. Viszont Marika, aki eddig segített a téli tüzifa segélyt intézni, könnyen munkanélküli lehet, és utazni kell majd minden ügyes-bajos dolog elintézéséért.

1990-ben az emberek határozottan nemet mondtak arra a rendszerre, amit Orbán most újraépít. Nem hiába mondta a parlamentben, ő nem a diktatúra ellen harcolt, hanem azok ellen, akik a diktatúrát csinálták. persze, hogy most ő csinálhasson egyet, magára szabva.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!