A homár és más rákfélék élve főzése ellen tiltakozott levelében több mint 50 brit állatvédő, tudós és híresség – számolt be a BBC hírportálja.
Többéves tudományos kutatás szükséges ahhoz, hogy megállapítsák, egy állatfaj érez-e fájdalmat. A homárt is magában foglaló tízlábú rákok rendjéről azonban jelentős tudományos kutatások folytak, amióta 2006-ban a brit parlament elfogadta az állatvédelmi törvényt.
„Elfogadhatatlan, hogy az állatokat élve dobják forró vízbe vagy élve darabolják föl. Minden bizonyíték azt támasztja alá, hogy a rákok fájdalomérző lények” – mondta el Maisie Tomlinson, a tiltakozást szervező rákvédelmi szervezet, a Crustacean Compassion a BBC-nek.
„Nincs gazdasági vagy gasztronómiai oka, hogy ne bánjanak emberségesebben a rákokkal, leölésük előtt mégis soknak törik le a lábait, a fejét vagy a farkát, sőt gyakran még élve dobják őket a vízbe” – magyarázta Tomlinson.