Életfogytiglani büntetés állami korrupcióért

Súlyos ítéletek születtek hétfőn a vietnami főváros, Hanoi népbíróságán az állami pénzek elsikkasztásával és kenőpénzek elfogadásával vádolt 22 olajipari menedzser perében.

A vádlottak közül 13 év börtönt kapott a PetroVietnam állami olaj- és gázvállalat egykori elnöke, Dinh La Thang, aki a Vietnami Kommunista Párt (VKP) legfőbb döntéshozó szervének, a politikai bizottságnak volt a tagja.

Az elmúlt évtizedekben nem volt arra példa, hogy ilyen magas beosztású politikai vezetőt ítéltek volna el Vietnamban, ráadásul még a közelmúltban is úgy tekintettek rá, mint a politika emelkedő csillagára.

A bíróság életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte Trinh Xuan Thanh vietnami üzletembert, a VKP korábbi parlamenti képviselőjét is.

Az üzletember az ellene folyó korrupciós eljárás elől 2016-ban Németországba menekült, majd a vietnami titkosszolgálat emberei tavaly júliusban elrabolták Berlinből, legalábbis a német kormány feltételezése szerint.

A 22 olajipari menedzser közül tizenkettőt „a gazdálkodásra vonatkozó állami szabályozás súlyos következményeket okozó megsértésével”, nyolcat sikkasztással, két embert pedig mindkettővel vádoltak. A büntetések a felfüggesztett börtöntől az életfogytig tartóig terjednek.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!