Így még soha nem hívták Orbánt: szinte az összes osztrák lap lehozta a kíméletlen megnevezést

nol.hu

Az osztrák liberális párt, a NEOS elnöke az APA-nak adott interjúban kifejtette, hogy szerinte Sebastian Kurz Orbán nyomdokaiba lépett. Matthias Strolz szerint ez nem csak az őszi parlamenti választásokon győztes fiatal konzervatív pártvezető számára veszélyes, de Ausztriára nézve is.

Félő, hogy az ÖVP vezére saját dinamikájának utasává válik, és az élettapasztalat, valamint a belső morális iránytű hiánya miatt egy kifejezetten tekintélyelvű kormányzáshoz vezet

– mondta Matthias Strolz, és rögtön kifejtette, miért is lát hasonlóságot a most 31 éves osztrák és az 54 éves magyar politikus között. Orbán húsz évvel ezelőtt egy „liberális címlapfiú” volt, akit „egész Európában körbe hordtak, mint a jövő reménységét”. Két évtizeddel később egy illiberális demokrácia vezére, emlékeztet a NEOS első embere. És hogy ez hogyan történhet?

„Azt hiszem, ez részint azért eshetett meg vele (Orbánnal), mert nincsen értékeken és tartalmon nyugvó belső térképe. Hatalomvágy vezérli, tehetség és jó kommunikáció hajtja, de belső értékrendje nincs. Egyszerűen a hatalmat akarta.”

A HVG.hu összefoglalója azért is érdekes, mert néhány komoly következtetést levonhatunk:

  • Európában Orbánnal úgy riogatnak, mint ahogy a török gyerekeket szokták Hunyadival.
  • Ausztriában elég, ha valaki csak egy kicsit is hajaz Orbánra, felszólalnak miatta, míg nálunk ő a miniszterelnök.
  • Ausztria a szomszédunk, de mégis olyan, mintha fényévekre laknánk egymástól…

Reméljük, ők nem jutnak a mi sorsunkra…

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!